Експерт: Сезон молодої картоплі в Україні провалено

16 липня 2018, 12:05 5106

Ціна на молоду картоплю наразі рекордно низька — у південних областях її відпускають з поля по 2 грн/кг.

Про це повідомила виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі (УАВК) Оксана Руженкова, говориться у повідомленні асоціації.

«Ринок обвалено. Сезон ранньої картоплі можна назвати відверто провальним, незважаючи на відкриття експорту до Білорусі і вихід сюди двох потужних вітчизняних експортерів — ФГ «Аделаїда» і ПП «Александр А.Синенко». До цієї країни було відправлено мінімальний обсяг картоплі, бо в Білорусі теж впала ціна і немає попиту», — зазначила вона.

Попит на молоду картоплю був, коли в Росії готувалися і проводили Чемпіонат світу з футболу. На той момент Росії бракувало свіжих овочів, які неочікувано легко проходили реекспорт через Білорусь. 

Також зазначається, що картоплярі, які вперше опановували механізм встановлення ділянок, вільних від карантинних організмів, дещо забарилися, очікуючи на перші сертифікати, і змогли вигідно реалізувати на ринку ЄАЕС доволі незначний обсяг ранньої картоплі. 

Приватні господарства-одноосібники півдня України не зуміли скористатися послугами лабораторій Держспоживслужби зі встановлення вільних ділянок. Відповідно внутрішній ринок виявився перенасиченим молодою картоплею. 

Так, станом на 13 липня на оптовому ринку «Шувар» (Львів) ціна на молоду картоплю коливалась у межах 3,5-5 грн/кг, на «Нежданному» (Херсонська область) — 2,8-3 грн/кг.

Відтак картоплярі з острахом чекають виходу на ринок середностиглих сортів картоплі, зауважила Оксана Руженкова. Також доволі складно спрогнозувати ціну на період масового копання картоплі. 

«Єдина надія — на переробників, які пожвавили свою роботу з виробниками, розуміючи, що скорочення числа професійних картоплярів і виробничих площ боляче позначиться на їхньому бізнесі», — зауважила вона.