Експерт: Непередбачувані ціни на кавун стануть головним викликом для трейдерів

14 липня 2020, 13:46 2757

Цього року цінових перепадів може бути більше, ніж будь-коли, адже пропозиція на ринок буде надходити нерівномірно. Нинішній сезон кавунів характеризується пізнім стартом і вищими цінами на баштанні. Погодний фактор як ніколи перешкоджав українським фермерам у проведенні посівної кампанії. Причиною запізнення стали холодні весна та червень.

Про це розповів керівник обслуговуючого кооперативу «Широке», спеціаліст з розвитку плодоовочевого ланцюга UHBDP та ГО «Земля Таврії» Валерій Федоренко.

«Непередбачуваність ціни — це головний виклик для трейдерів. Пояснюються цінові перепади дуже просто. Для повноцінного розвитку розсади потрібно, щоб ґрунт прогрівся до +16-18°C, а на Херсонщині до середини травня температура дуже рідко сягала вище за позначку +5°C. Тому ті фермери, які ризикнули сіяти богарні кавуни у першій половині травня, мали нерівномірні сходи. У другій половині травня погода теж не тішила: не вистачало вологи. Господарства, які масово садили кавун після 15 травня, теж мають дуже різну картину зі сходами. В умовах такої непередбачуваності досить складно планувати торгівлю, особливо тим господарствам, які налаштовані будувати системний експорт», — розповідає Валерій Федоренко.

За його словами, група «Херсонський кавун», до якої входять вісім фермерів Херсонщини, готова до примх цього сезону.