Адаменко: Посуха вдарила по півдню України, на решті територій урожай буде

02 травня 2020, 08:00 8228

Цьогорічні погодні умови в Україні не сприяють розвитку сільськогосподарських культур, однак не можна назвати їх катастрофічними.

Таку думку висловила керівник відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко, пише «Інфоіндустрія».

«Нинішня нестійка погода — це прообраз кліматичних умов майбутнього… Це і відсутність метеорологічної зими в Україні — те, чого ніколи не спостерігалося. І ранньовесняна засуха, адже останні ефективні опади в Україні були в останній декаді лютого, тобто країна 50 днів без дощів. Це і пилові бурі в нехарактерні періоди часу, які спостерігались 16-17 квітня на території Київської, Чернігівської та Сумської областей. Таке явище притаманне південним областям. В даному випадку відбулося поєднання надзвичайно шкідливих проявів погоди», — пояснила вона.

Проте в кожній ситуації є й свої переваги, кожне поєднання метеорологічних факторів є неповторним.

«Немає нічого однозначного, в кожній ситуації є і плюси. Наприклад, якби у нас була холодна зима з промерзанням, а потім наступив би тривалий період бездощів'я, то промерзлий ґрунт не зміг би накопичити запаси вологи взимку. Натомість зимові дощі, туман, роса — усе було засвоєно ґрунтами, що було б неможливо за умови промерзання. Тому сьогодні в Україні немає катастрофи. Говорити про те, що пропав весь урожай, не можна», — наголосила синоптик.

За її словами, запаси вологи для основної культури — озимої пшениці — менші середніх багаторічних, але вони все ж присутні. Ситуація вкрай погана на Одещині, де засуха триває ще з минулого літа. Там не було навіть тих незначних зимових опадів. Тому в Одеській області, багатьох районах Миколаївської, Херсонської, Запорізької областей ситуація наближається до критичної.

«На решті території урожай озимих культур буде. Тому що рослини вже на тих стадіях розвитку, коли здатні використовувати вологу з глибоких шарів ґрунту. Озимі культури дадуть середній, а якщо пройдуть дощі у травні, то й вище середнього урожай», — переконана Тетяна Адаменко.