Vitagro Partner автоматизує процес виробництва насіння

13 червня 2019, 08:50 3082

Агрохімічна компанія Vitagro Partner удосконалює виробництво насіння для аграріїв, автоматизуючи процес переробки.

«Завдяки добудованому минулого року елеватору ми маємо можливість зберігати насіння, а за рахунок нового обладнання повністю виключається сортозмішування. Ми встановили лінію сортування та калібрування, щоб підвищити якість насіннєвого матеріалу та, повторюсь, уникнути сортозмішування», — про це на Дні поля Vitagro Partner повідомив начальник відділу насінництва, старший науковий консультант компанії Vitagro Partner Микола Сучек.

Спеціаліст додав, що нове обладнання запобігає травмуванню та відкидає хворе насіння, а це означає, що воно здоровим потрапляє на поле. «Якщо в процесі доведення до посівних кондицій насіння травмувати, то воно хворіє і може заражати інше», — констатував Микола Сучек. 

«Найбільші проблеми в насінництві маємо там, де присутній людський фактор. Тому ми і вирішили модернізувати насіннєвий завод, для того щоб виключити помилку людини. Машина, яка приїжджає з поля, висипає зерно, яке зразу запускається в переробку», — зазначив Микола Сучек. 

«N.B!» Дике-дике… поле: як проходив День поля Vitagro Partner

Загальна потужність елеватора, який обслуговуватиме насіннєвий завод SEMELITA, обладнаний новітнім устаткуванням відомої в усьому світі компанії Cimbria (с. Лісоводи, Хмельницька обл.), становить 5 тис. т. Він складається з двох силосів ємністю по 1 тис. т і шести — по 500 т. Крім того, на заводі працює власна насіннєва лабораторія, проби насіння відправляються на початку та в кінці процесу. 

«Минулого року влітку ми показували перші етапи будівництва, а вже в жовтні почали працювати з насінням сої. Будівництво почалося в лютому 2018 року», — зазначає директор насіннєвого заводу Ігор Вільчинський.

За його словами, насіннєвий завод працює 5 років, і щороку збільшується кількість насіння на реалізацію: «Основною метою будівництва нової лінії було збільшити обсяги виробництва насіння та знизити ризик змішування насіння».


Наталія Помянська, AgroPortal.ua