Сварог Вест Груп недосіяла 35% площ через негоду

24 травня 2019, 11:53 1857

Посівна кампанія корпорації «Сварог Вест Груп» цього року затягується через надмірну кількість опадів, перенасичений вологою ґрунт.

Про це йдеться у повідомленні компанії.

Як зазначається, через рясні дощі відбулося часткове вимивання посівів деяких культур. Також, внаслідок великої кількості опадів рослини уражаються хворобами, які впливають на їх ріст та розвиток. Під час підвищеної зволоженості неможливо проводити жодні агрохімічні роботи, адже засоби захисту не встигатимуть проявити свою дію на шкідниках/бур«янах.

«В умовах надмірної вологості ґрунту техніка не мала змоги вийти в поле. Від запланованих посівів незасіяними залишилось 35% площ, відведених під ярі культури. Залишилося досіяти сою і кукурудзу. Втрата посівів, невчасний обробіток культур та внесення добрив на ранні зернові/зернобобові культури, які уже зійшли, — неабиякий вплив на урожайність (відповідно кількісні та якісні показники можуть знизитися)», — коментує член ради директорів, виконавчий директор (проект «Рослинництво») Сергій Філюк.

Однак, великий запас вологи у ґрунті — це не тільки негативний фактор. Адже — це той ресурс, який дозволить рослинам активно розвиватись за умови, якщо погода покращиться у найближчий час.

«На території діяльності корпорації (Житомирська, Хмельницька, Чернівецька області) пройшли сильні дощі з грозами, а подекуди і з градом. Кількість опадів, що випали за квітень-травень досягли і перевищили кліматичну норму. Згідно з даними метеостанцій, найбільше постраждала від злив Чернівецька область. Наприклад, у с. Дністрівка Кельменецького району Чернівецької області, за квітень-травень (II декада) 2019 року випало 283,6 мм опадів, що перевищує минулий рік (80,2 мм) майже в чотири рази», — стверджує заступник начальника Центру точного землеробства Володимир Бортняк.

«Після граду, який пройшов 17 травня найбільше постраждали посіви озимого ріпаку близько 300 га в с. Куча Новоушицького району Хмельницької області та пшениці 250-260 га в с. Слобідка Кельменецького району Чернівецької області», — коментує головний агроном (масив Новоушицький) Володимир Танасійчук.