Розділити: АМКУ виніс рішення по заводах Фірташа

05 вересня 2019, 14:00 1860

Антимонопольний комітет України сьогодні, 5 вересня 2019 р., ухвалив рішення примусово поділити групу компаній Ostchem Дмитра Фірташа у частині виробників азотних мінеральних добрив та накласти на «НФ Трейдінг Україна» штраф у розмірі 107 млн грн.

Про це йдеться у повідомленні АМКУ.

«Комітет встановив, що група компаній у складі заводів-виробників ПАТ «Азот», ПрАТ «Рівнеазот», ПрАТ «Сєвєродонецьке об»єднання азот» та оптової торговельної компанії ТОВ «НФ Трейдінг Україна» зловживала монопольним (домінуючим) становищем на ринку первинної реалізації азотних мінеральних добрив впродовж 2014-2017 років», — йдеться у повідомленні.

Порушенням законодавства про захист економічної конкуренції визнано:

- систематичний перепродаж всередині групи за завищеними цінами природного газу, який є основною сировиною при виробництві добрив, що призвело до встановлення необґрунтованої собівартості їх виробництва та, як наслідок, до завищення вартості реалізації добрив;

- зупинку заводами з березня по червень 2017 р. (час сезону весняно-польових робіт) виробництва азотних мінеральних добрив, що призвело до недопоставки товару аграріям.

«Підставою» для зупинки заводів стало свідоме не проведення розрахунків за поставки газу і навіть не витребування вже оплаченого групою газу із сховищ. Водночас з покупців було взято передоплату за виробництво добрив», — пояснюють в АМКУ.

Оскільки реалізація добрив за межі групи відбувалась через торговельну компанію ТОВ «НФ Трейдінг Україна», на цю компанію накладено максимально можливий відповідно до діючого законодавства штраф у розмірі 107 млн грн, додають у відомстві.

«АМКУ вважає, що якби три основних вітчизняних заводи-виробники азотних мінеральних добрив конкурували між собою, а не діяли як один суб'єкт — група Ostchem, встановлені зловживання були б неможливими. Тому, з урахуванням тривалості та істотності порушення, його негативного впливу на аграрний ринок держави, та з метою ефективного припинення зловживання монопольним становищем до заводів групи застосовано санкцію у вигляді примусового поділу, який має відбутися впродовж 9 місяців з дати одержання цього рішення», — йдеться у повідомленні АМКУ.