Нова сільгосптехніка дозволила Епіцентру прискорити посівну в 1,5 рази

26 травня 2020, 12:24 2576

Сівба ярих культур на підприємствах «Епіцентр Агро» в цьому році відбулась в рекордно стислі строки — всього за 18 днів посіяні зернові та олійні культури на площі 160 тис га.

Прискоренню термінів проведення весняної посівної майже у 1,5 раза з одночасним суттєвим збільшенням обсягу земельного банку сприяло використання нових потужних тракторів і сівалок, говориться у повідомленні агрохолдингу.

Як зазначається, в цьому році компанія з метою проведення технологічних операцій в оптимальні строки та забезпечення якісного операційного управління технологіями на всіх посівних площах додатково придбала 10 одиниць колісних тракторів FENDT 936 Vario потужністю 360 кінських сил та 15 просапних сівалок точного висіву HORSCH Maestro 24.70.

«Потужна сільгосптехніка збільшує ефективність польових робіт у виробництві рослинницької продукції. І це цілком відповідає стратегії агрохолдингу, згідно якої всі новації в технологіях вирощування рослинницької продукції спрямовані на підвищення ефективності аграрного бізнесу», — наголошує заступник керівника аграрного напрямку «Епіцентр К», директор з виробництва «Епіцентр Агро» Богдан Черемха.

Оскільки «Епіцентр Агро» поступово переходить на використання рідких добрив, 7 нових сівалок HORSCH Maestro AHL мають функцію внесення рідких добрив. Ще 8 придбаних у цьому році сівалок HORSCH  Maestro SW передбачають внесення сухих гранульованих добрив, але на 2021 рік їх теж планується дообладнати системами для внесення рідких добрив.

За словами Богдана Черемхи, понад 50% посівних комплексів на підприємствах «Епіцентр Агро» наразі працюють з одночасним внесенням рідких стартових комплексних добрив при посіві, що в умовах недостатнього забезпечення вологою досить актуально.

Нові колісні тракторів FENDT 936 Vario обладнані системами автоматичного водіння Trimble на базі дисплею TMX-2050 з опцією прийому сигналів високої точності, управління причіпними знаряддями за протоколом ISOBUS й онлайн передачею інформації щодо кількості внесення добрив і норм висіву.

Крім того, для господарств «Епіцентр Агро» в 2020 році придбано 5 культиваторів суцільного обробітку ґрунту NEW HOLLAND ST-250 та переобладнано додатково ще 7 одиниць культиваторів міжрядного обробітку з одночасним внесенням рідких добрив.

В цілому на реалізацію цьогорічної інвестиційної програми з оновлення парку сільгосптехніки в 2020 році вже спрямовано 160 млн грн. Загалом інвестиції на придбання нової сільгосптехніки за час роботи агрохолдингу «Епіцентр Агро» перевищують 1,1 млрд грн.


Для довідки: «Епіцентр Агро» входить в топ-10 найбільших агрохолдингів в Україні та обробляє 160 тис. га на Вінниччині, Хмельниччині, Тернопільщині, Черкащині та Київщині. До його складу входять тваринницькі комплекси, два насіннєві заводи та елеватори загальною потужністю понад 1,1 млн тонн.