НАБУ оголосило підозру Бахматюку

14 листопада 2019, 12:07 1640

Національне антикорупційне бюро 13 листопада 2019 р. повідомило власнику банку «ВіЕйБі» (VAB) і компаній UkrLandFarming і «Авангард» Олегу Бахматюку та ексголові правління фінустанови Денису Мальцеву про підозру у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком України.

Як говориться у повідомленні НАБУ, оскільки місцезнаходження цих осіб наразі не встановлено, письмові повідомлення про підозру надіслано поштою та вручено житлово-експлуатаційній організації за місцем реєстрації підозрюваних.

«Таким чином, коло підозрюваних у заволодінні стабілізаційним кредитом, наданим НБУ, зросло до 10 осіб: восьми особам, серед яких чинні та колишні посадовці НБУ, ПАТ «ВіЕйБі Банк» та низки приватних компаній, афільованих із власниками «ВіЕйБі Банку», про підозру повідомлено 11-12 листопада», — додають в НАБУ.

Слідство встановило, що в жовтні 2014 року ПАТ «ВіЕйБі Банк», віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. Хоча «ВіЕйБі Банк» не подав усіх необхідних для цього документів (як от програму фінансового оздоровлення банку, спрямовану на вирішення впродовж терміну користування стабілізаційним кредитом проблем ліквідності, поліпшення структури активів, дохідності, рентабельності тощо), правління Нацбанку, всупереч вимогам законодавства, пристало на його пропозицію.

При цьому вартість нерухомості, переданої в заставу НБУ, завищили майже в 25 разів шляхом складення підроблених звітів про оцінку.

«Експертиза, проведена під час досудового розслідування, встановила, що реальна вартість заставленої нерухомості становить 72,62 млн грн попри 1,8 млрд грн, заявлених «ВіЕйБі Банком». Тим не менше, знаючи про завищену вартість заставного майна та відсутність усіх необхідних документів, службові особи НБУ надали 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту «ВіЕйБі Банку». Це — на додачу до раніше вже отриманих від Нацбанку та неповернутих 3 млрд грн кредитів. 40 днів потому, в листопаді 2014 року, НБУ визнав «ВіЕйБі Банк» неплатоспроможним», — констатують у бюро.

Стабалізаційний кредит у 1,2 млрд грн, отриманий від НБУ терміном на два роки, «ВіЕйБі Банк» не повернув.

Також уточнюється, що розслідування наведених фактів детективи НАБУ здійснюють з жовтня 2016 року. В лютому 2019 року колишній Генеральний прокурор Юрій Луценко визначив підслідність у цьому кримінальному провадженні за ГСУ Національної поліції, слідчі якої 9 серпня 2019 р. закрили провадження на підставі п.2 ч.1 ст.284 КПК України, тобто у зв'язку з відсутністю складу злочину.

«Однак у вересні 2019 року постанову про закриття скасовано Генеральним прокурором Русланом Рябошапкою, який визнав підслідність у справі за детективами Національного бюро. Наразі слідчі дії тривають. Детективи НАБУ встановлюють всі обставини вчинення злочину, в тому числі й коло осіб, які можуть бути до нього причетними», — додали у НАБУ.

У свою чергу Олег Бахматюк заперечує повідомлення йому підозри у справі.

«Я вважаю, що ніякої підозри немає. Це як на село до діда прийшли», — сказав бізнесмен в коментарі «Інтерфакс-Україна». Він додав, що його ніколи не викликали повісткою до НАБУ.


Для довідки: в 2015 р. НБУ після оголошення банків «ВіЕйБі» (VAB) і «Фінансова ініціатива» Олега Бахматюка неплатоспроможними подав до суду п'ять позовів про стягнення заборгованості по персональному договору поруки за зобов'язаннями цих кредитних установ, що сумарно заборгували НБУ з рефінансування 10,9 млрд грн. У вересні 2016 року НБУ стверджував, що «Бахматюк заборгував державі, громадянам і бізнесу 37,9 млрд грн». У свою чергу Бахматюк поклав відповідальність за погіршення ситуації в банках на НБУ. У жовтні 2016 року він підтвердив готовність до компромісу з Нацбанком з питання поручительств і запропонував мирову угоду з розстрочкою на сім років з можливістю збільшити заставу перед НБУ.

В лютому 2019 р. Бахматюк знову заявив, що готовий погасити всі борги банків, але Національний банк України (НБУ) відмовляється вести переговори.

Вищий адміністративний суд України від 13 квітня 2017 р. підтвердив незаконність рішення Національного банку про визнання неплатоспроможним банку «Фінансова ініціатива» та введення в нього тимчасової адміністрації.