LNZ Group відмовляється від нішевих культур

28 лютого 2019, 08:19 2552

Компанія LNZ Group припиняє трирічні експерименти з нішевими культурами — горохом, сочевицею, льоном, коріандром.

Про це в ексклюзивному коментарі AgroPortal.ua заявив директор з аграрного виробництва LNZ Group Роман Франчук.

«Насінництво вимагає бездоганної чистоти на заводі, суворої уваги на ділянках гібридизації. А нішеві культури потребують окремого і різноманітного до них ставлення, яке можуть собі дозволити невеликі агрогосподарства. Залишаємо хіба що спельту, дику пшеницю», — уточнив він.

За словами Романа Франчука, LNZ Group роками намагається принципово не змінювати тактику посівної кампанії. З 70 тис. га загальних площ окремий блок насінництва складається з 5 тис. га кукурудзи і 1,5 тис. га соняшнику.

«У товарних посівах і нинішнього року переважатиме кукурудза — до 40 тис. га. В однакових пропорціях засіємо соняшник, пшеницю, сою, — уточнює директор з аграрного виробництва LNZ Group Роман Франчук. — Пшеницю позиціонуємо як гарний попередник для ділянок гібридизації і соціальний проект для пайовиків. Основна ставка — на кукурудзу».   

При цьому він додав, що компанія зменшує площі під соняшником.

«Насамперед, занадто захоплюватися зараз цією культурою неетично. По-друге, вирощуємо його на насіння, тому не можемо перенасичувати площі, а дбаємо про оптимальне розміщення ділянок гібридизації», — констатував Роман Франчук.

«Насіннєве виробництво останніми роками продовжує потерпати через проблему з так званими вихідцями-одноосібниками, які виокремлюють свої наділи для самостійного обробітку, утворюють «шахматки» на полях. Намагаємось різними методами домовлятися із такими господарями. Наприклад, пропонуємо насіння та засоби захисту для культур на сусідніх полях із нашими ділянками гібридизації. Шукаємо компроміси», — пояснює директор з аграрного виробництва LNZ Group.

За його словами, озимі у господарстві із зими вийшли добре в усіх кластерах.

До початку посівної в LNZ Group готові, лише очікують оптимальної температури ґрунту. Лебединський кластер підживлено повністю, Лівобережний — наполовину. У Сумській області очікують танення снігу.

У господарствах групи традиційно застосовують оранку, глибоке розпушування.


Для довідки: LNZ Group — сучасна диверсифікована компанія із 170-річною історією. Один із лідерів насіннєвого ринку України із багаторічним досвідом роботи з провідними міжнародними компаніями-селекціонерами з виробництва насіння кукурудзи, соняшнику, сої, пшениці, гороху, ячменю.

Компанія розвиває три напрямки бізнесу: агровиробництво (Agro), насінництво (Product) та дистрибуцію (Market). Обробляє 70 тис. га землі та має більше 3 тис. працівників у сезон.

До складу LNZ Group входить 33 агрофірми, а також спеціалізований завод з виробництва кукурудзи, багатофункціональний завод з виробництва насіння пшениці, ячменю, гороху, сої, соняшнику, льону, спельти, два елеватори в Черкаській та Сумській областях, 5 логістичних центрів та власний митний склад. 


Ірина Садова, AgroPortal.ua