KWS запатентувала покращену стійкість цукрових буряків до церкоспори

13 жовтня 2020, 16:29 2266

Селекційна компанія KWS отримала патент на покращену стійкість цукрових буряків до церкоспори.

Як говориться у повідомленні компанії, хвороба листя Cercospora beticola є однією з найбільш шкідливих у світі грибкових хвороб цукрових буряків: гриб може призвести до втрат урожайності до 50%, а дві третини посівних площ у світі мають помірний та високий рівень ураження цією хворобою.

Використовуючи класичні методи селекції, компанія KWS винайшла ознаку, яка забезпечє новий рівень захисту від церкоспорозу в поєднанні з високими показниками врожайності. Патент на цю ознаку видано на вироблене насіння цукрових буряків із даною ознакою в США.

«Нова ознака є справжньою віхою в класичній селекції цукрових буряків, — каже керівник відділу селекції цукрових буряків KWS доктор Андреас Лоок. — Це показує, який важливий внесок може зробити сучасна селекція рослин у стале сільське господарство, та одночасно допомагає забезпечити прибутковість вирощування цукрових буряків у майбутньому».

Гібриди, які вже пропонують певний захист від церкоспори, сьогодні мають нижчу врожайність, ніж ті гібриди, які не мають толерантності до церкоспори, особливо в регіонах з низьким ступенем ураження. Однак метою селекції рослин є якнайкраще поєднання толерантності та врожайності за будь-яких умов вирощування. Наразі селекціонери KWS домоглися саме цього: гібриди KWS з новою ознакою поєднують безпрецедентний захист від церкоспори з високою врожайністю на ділянках із зараженням та без нього.

Фунгіциди також використовуються для боротьби з церкоспорозом. Однак із часом збудник Cercospora може виробити стійкість до фунгіцидів, що зменшує їхню ефективність у польових умовах. Додатковим обмеженням може стати посилення законодавчих норм щодо використання пестицидів на деяких ринках, що представляє головну проблему для виробників цукрових буряків у всьому світі. Завдяки високій толерантності до грибкової хвороби нова ознака також пропонує потенційну економію щодо кількості використаних фунгіцидів, що є ще одним підтвердженням того, що селекція робить важливий внесок у розвиток сталого сільського господарства.

«Захист інтелектуальної власності дає можливість з'являтися таким інноваціям, як ця толерантність до Cercospora. Це не виключає, що доступ до інновацій може надаватися іншим компаніям на справедливих умовах, наприклад, надання ліцензій третім сторонам. Таким чином KWS забезпечить широке розповсюдження нової ознаки толерантності до церкоспори у цукрових буряків, — говорить член Виконавчої ради KWS, що відповідає за бізнес-напрямок цукрових буряків, доктор Пітер Хофманн.

З весни 2021 року гібриди цукрових буряків із новою ознакою будуть доступні для вирощування в США та на деяких ринках ЄС.