Розкрадання в ДПЗКУ: в суд пішла справа по четвертому учаснику схеми

24 квітня 2019, 10:58 2183

Прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури направлено до Печерського районного суду м.Києва для розгляду по суті обвинувальний акт стосовно працівника міжнародного зернотрейдера за обвинуваченням у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених за ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 369 (хабарництво); ч. 4 ст. 190 (шахрайство); ч. 3 ст. 209 (відмивання доходів) КК України.

Про це йдеться у повідомленні САП на сторінці у Facebook.

Досудовим розслідуванням встановлено, що протягом липня-жовтня 2014 року вказана особа сприяла міжнародному трейдеру зернової продукції, який є громадянином Угорщини, у заволодінні зерновою продукцією ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» загальною вартістю понад $60 млн.

«У подальшому, отримані від продажу зерна грошові кошти у сумі понад $40,9 млн були легалізовані обвинуваченим через низку іноземних компаній, зареєстрованих в офшорних юрисдикціях», — говориться у повідомленні.

При цьому встановлено, що для створення умов щодо заволодіння зерновою продукцією службовим особам ПАТ «ДПЗКУ» було обіцяно надати неправомірну вигоду у розмірі понад $667 тис.

«На теперішній час у даному розслідуванні це вже четверта особа, стосовно якої обвинувальний акт направлений до суду. Наразі детективами НАБУ та прокурорами САП вживаються заходи щодо притягнення до кримінальної відповідальності інших осіб, які переховуються від правоохоронних органів за межами України», — додали в САП.

Також уточнюється, що санкція статті за найбільш тяжкий злочин передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 15 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.


Для довідки: У НАБУ вважають, що в 2014 році керівник ДПЗКУ Петро Вовчук та Олексій Федоричев провернули аферу з продажу 295 тис. т кормового ячменю. У січні 2018 р детективи заявили про затримання головного радника Вовчука (колишнього заступника директора фінансово-економічного департаменту ДПЗКУ) і колишнього начальника відділу митного оформлення департаменту закупівель та ЗЕД.

Збитки ДПЗКУ оцінюються в $60 млн.

15 грудня 2014 р. Міністерство аграрної політики і продовольства звільнило з посади голови правління ДПЗКУ Петра Вовчука.