Елеватори ДПЗКУ завантажені лише на 10%

21 вересня 2021, 14:58 2386

Суттєві порушення в усіх сферах діяльності АТ «ДПЗКУ» зафіксовані за період з листопада 2020 року по вересень 2021 року.

Як говориться у повідомленні компанії, за останні місяці утворилась значна проблемна дебіторська заборгованість зі сторони нерезидентів у розмірі близько $29 млн.

В рамках кримінального провадження стосовно дій попереднього керівництва на терміналі «Транссервіс 2008» арештовано 54,3 тис. т ячменю. З них 32,6 тис. т знаходяться на судні більше 2-х тижнів, що може привести до значного погіршення якості або псування товару, що призведе до значних фінансових втрат.

«Також правоохоронними органами встановлено, що попереднє керівництво корпорації у період з листопада 2020 р. по серпень 2021 р. проводило експортні операції зернових з підконтрольними їм компаніями-нерезидентами. Вартість товару була заниженою зі значними відтермінуванням оплати», — поділились у компанії.

За попереднім аналізом комерційної діяльності АТ «ДПЗКУ», з початку року збитки від купівля та продажу зернових  за «неринковими» цінами можуть становити близько мільярда гривень. Крім того, через використання схеми «скруток» компанія може недоотримати повернення ПДВ у значній сумі.

«За зазначений період повністю зупинена форвардна програма закупівлі зернових, а відділ форвардних закупівель — скорочений як структурний підрозділ корпорації.

Що стосується роботи філій корпорації, то станом на сьогодні завантаженість власних елеваторів з початку року становить лише 10% від їх загальних потужностей. Одеський зерновий термінал та Миколаївський портовий елеватор з початку року перевалили лише 573 тис. тонн зернових, оскільки перевалка здебільшого здійснювалась на комерційній основі на терміналі «Транссервіс 2008», — уточнюють в ДПЗКУ.

В рамках співпраці зі стратегічним китайським партнером — корпорацією ССЕС — протягом зазначеного періоду не було здійснено жодної поставки. За весь час співпраці це абсолютний антирекорд.

«Всі викладені факти свідчать про вкрай неефективну роботу менеджменту корпорації. За всіма фактами зловживань розпочаті службові розслідування та за результатами їх завершення будуть подані відповідні заяви до правоохоронних органів», — запевняють в ДПЗКУ.