Астарта збільшила виручку на третину

19 серпня 2019, 10:23 1684

Консолідована виручка агропромхолдингу «Астарта» у першому півріччі 2019 р. зросла на 30% до €228 млн.

Про це йдеться у повідомленні компанії.

Як зазначається, після високого врожаю 2018 р. продажі кукурудзи зросли більш ніж вдвічі, завдяки чому частка аграрного сегменту в структурі загальних доходів компанії становила 47%. Збільшення обсягу продажів та сприятливі ціни забезпечили зростання доходів також у сегментах переробки сої і молочного тваринництва, тоді як ціни на цукор залишалися на історично низькому рівні.

Частка експорту в структурі виручки зросла до 64% порівняно з 52% у першому півріччі-2018.

Показник EBITDA зріс до €64 млн з €60 млн минулого року. Чистий прибуток за перше півріччя-2019 склав €30 млн (-18,7%).

Виручка сегменту агровиробництва склала €106 млн, з часткою експорту — 95% від загального обсягу продажів зернових. EBITDA сегменту становила €51 млн, що відповідає рівню першого півріччя-2018. Станом на кінець липня компанія завершила збирання ранніх зернових культур: врожай склав 263 тис. тонн (+5% р/р), в тому числі пшениці — 255 тис. т.

Виручка цукрового сегменту скоротилася на 1/5 до €55 млн у зв'язку з меншим обсягом продажів (153 тис. т порівняно зі 185 тис. т у першому півріччі-2018) та низькими цінами. EBITDA сегменту зменшилася до €4 млн з €7 млн за аналогічний період минулого року.

«Протягом звітного періоду ціни як на українському, так і на глобальному ринках залишалися під впливом перевиробництва та надлишкової пропозиції цукру. Враховуючи прогнози збільшення світового споживання цукру, очікується, що наступного сезону баланс може змінитися із відповідним відновленням цін», — вважають в компанії.

Сегмент продуктів переробки сої забезпечив компанії виручку €46 млн, що на 1/5 більше порівняно з першим півріччям-2018 за рахунок більших обсягів продажів. Частка експорту зросла до 87% з 75% минулого року. Показник EBITDA збільшився до €5 млн з €2 млн за аналогічний період 2018 року. 

Виручка компанії від тваринництва збільшилася на 14% до €17 млн, показник EBITDA зріс втричі до €3 млн. Значною мірою на покращення прибутковості вплинули більш високі ціни на ринку молока.

 «У першому півріччі 2019 року «Астарта» сконцентрувалася на максимальному збільшенні операційного грошового потоку та продажах запасів. Це дозволило компанії зменшити кредитне навантаження, виплативши боргові зобов«язання на €49 млн, та зміцнити фінансове становище напередодні нового виробничого сезону», — сказав генеральний директор «Астарти» Віктор Іванчик.


Для довідки: «Астарта» — вертикально інтегрований агропромисловий холдинг, який здійснює діяльність в Полтавській, Вінницькій, Хмельницькій, Тернопільській, Житомирській, Чернігівській, Черкаській і Харківській областях. До складу холдингу входять вісім цукрових заводів, агрогосподарства із земельним банком близько 250 тис. га і молочні ферми. У 2014 році холдинг ввів в експлуатацію завод з переробки сої в Полтавській області (ТОВ «Глобинський переробний завод»).