АМКУ запідозрив Астарту і Радехівський цукор у ціновій змові

06 квітня 2021, 09:15 2396

Антимонопольний комітет України 5 квітня 2021 р.  розпочав справу проти групи компаній «Астарта» та ТОВ «Радехівський цукор» за ознаками антиконкурентних узгоджених дій на ринку первинної реалізації білого цукру (бурякового).

Як говориться у повідомленні АМКУ, протягом останніх місяців комітетом досліджувалася ситуація, пов«язана з підвищенням цін на цукор.

«Встановлено, що з вересня 2020 р. згадані вище суб»єкти схоже підвищували оптово-відпускні ціни. Вартість зростала подібними темпами і в один період: протягом вересня-листопада 2020 р. — в середньому на 48%. У Комітеті не вбачають об»єктивних причин для такої динаміки», — повідомили в АМКУ.

У відомстві зазначили, що цукристість буряків торік у цілому по Україні знизилась на 1,7%, врожайність — на 7,8%, відповідні посівні площі скоротилися на 2,7%. 

«Обсяги виробництва цукру у 2020 р. скоротилися на 22,3%, порівняно із попереднім періодом. Водночас дефіциту в Україні не спостерігалося з огляду на перехідні запаси, обсяги імпорту і суспільну тенденцію щодо зниження внутрішнього споживання», — додав в АМКУ.

За даними Лондонської біржі, світові ціни не зазнали такого стрімкого підвищення, уточнюють у відомстві. У цей час не відбулося і значних коливань на валютних ринках чи зростання оподаткування.

АМКУ вбачає, що група «Астарта» та ТОВ «Радехівський цукор» знаходяться у різних умовах господарської діяльності, однак схожими діями обмежили конкуренцію на ринку, та отримали можливість підвищувати ціни понад конкурентний рівень.

«В рамках розслідування, окрім «Астарти» і «Радехівського цукру», комітетом вивчаються дії й інших виробників на цьому ринку. Наголошую, що АМКУ не обмежиться перевіркою можливих неконкурентних дій на ринку цукру. Ближчим часом розслідуємо ситуацію на ринку інших соціально важливих продуктів, що подорожчали останнім часом», — повідомила голова Антимонопольного комітету України Ольга Піщанська.


Для довідки: «Астарта» — вертикально інтегрований агропромисловий холдинг, який здійснює діяльність у Полтавській, Вінницькій, Хмельницькій, Тернопільській, Житомирській, Чернігівській, Черкаській і Харківській областях. До складу холдингу входять вісім цукрових заводів, агрогосподарства із земельним банком близько 250 тис. га і молочні ферми. У 2014 році холдинг ввів у експлуатацію завод з переробки сої в Полтавській області (ТОВ «Глобинський переробний завод»).

ТОВ «Радехівський цукор» — великий виробник цукру в Західній Україні, входить до міжнародної групи компаній Pfeifer & Langen — великого європейського виробника цукру. За підсумками 2018/19 МР компанія стала лідером експорту цукру з України.