В Україні створюватимуть сорти пшениці для Європи

27 червня 2018, 15:46 6072

Вчора, 26 червня відбулося офіційне відкриття селекційно-випробувальної станції насіннєвої компанії «ДСВ-Україна» у с. Дубіївка (Черкаська обл.).

Її будівництво було розпочато у квітні 2016 року. Цій ідеї передувала майже десятирічна робота саме в Україні над адаптивною селекцією на орендованих площах з метою оптимізації підходів щодо створення, добору й випробування перспективного матеріалу в ланках селекційного процесу та виведення нових сортів. За словами Гайнріха Була, головного селекціонера DSV основні селекційні цілі власної станції «ДСВ-Україна» орієнтовані на якість, високу врожайність, посухо-, жаро- та зимостійкість, стабільність і створення нових конкурентоспроможних сортів озимої пшениці. 

Наразі на місці вже працює 9 осіб, які зайняті в селекційному процесі й перевіряють німецькі сорти, котрі подають на реєстрацію та обирають із дореєстраційного блоку насіннєвий матеріал із високим потенціалом. Загальна площа території під будівлею станції займає 1500 м2.

Джерело фото: AgroExpert
Джерело фото: AgroExpert



Загальна сума інвестицій у спорудження об'єкту становить 550 тис євро, — розповів директор селекційно-випробувальної станції Ігор Гаро.

Також у планах облаштування сучасної лабораторії з вивчення різноманітних показників насіння тощо. Спорудження селекційно-випробувальної станції є частиною програми компанії Deutsche Saatveredelung AG (DSV) під назвою East-East. Проект передбачає випробування та вивчення продуктів компанії з європейського портфоліо, а також ведення самостійної програми схрещувань батьківських компонентів на жаростійкий матеріал із раннім наливом, що надзвичайно важливо для країн Східної Європи. За участь у проекті змагалися Польща та Україна. 

«Наразі на новоствореній станції вже відібрано два цікавих перспективних сорти, які є результатом роботи селекціонера «ДСВ-Україна», — повідомив директор компанії Ярослав Теличко. Цього року їх уже передали на дослідні посіви до країн ЄС, де, ймовірно, буде їх зареєстровано у 2020 році, утім, їхньою країною походження буде Україна.


Ірина Корчагіна, Agroexpert спеціально для AgroPortal.ua