США виплатить постраждалим від торгових воєн Трампа фермерам $12 млрд

27 липня 2018, 11:45 3663

Міністерство сільського господарства США оголосило про надання допомоги в розмірі $12 млрд для фермерів, які постраждали від тарифів, введених Китаєм і іншими країнами у відповідь на торгову війну Трампа.

Про це пише видання The Economist.

Накладення мита призвело до дисбалансу на ринках із безлічі сільськогосподарських товарів, а також значно позначилося на цінах. Наприклад, китайські тарифи на соєві боби скоротили експорт Америки, що призвело до нарощування внутрішніх запасів і падіння цін.

За словами генерального директора асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Тараса Висоцького, американські аграрії в результаті введення Китаєм імпортних мит зазнають збитків приблизно в $11 млрд.

«Непродумана політика Трампа щодо введення стрімких тарифів на сталь, алюміній і десятки китайських товарів призвела до того, що Піднебесна автоматично прийняла подібні заходи і проти основних сільськогосподарських продуктів США, таких як соя і свинина. В результаті уряд США виділить до $12 млрд на разову допомогу американським фермерам, які постраждали від відповідних тарифів, встановлених торговими партнерами», — коментує Тарас Висоцький.

Генеральний директор УКАБ також додає, що в результаті прийняття так званих соєвих правок, втрати аграріїв оцінюються в 10 млрд грн щорічно.

«Тема дуже наболіла для виробників сої і ріпаку, проте абсолютно байдужа для чиновників. Не вчимося на чужих помилках, і це дуже прикро. Непродумані рішення депутатів так і залишилися без чіткого виходу із ситуації», — зазначає Тарас Висоцький.

Президент України досі не підписав законопроект 7403-д, який би хоча б частково врятував ринок від просідання.


Наталія Ключнікова, AgroPortal.ua