США: Виробники сої вимагають повернути хлорпірифос

28 жовтня 2021, 17:32 2364

Агентство з охорони навколишнього середовища США (EPA) у серпні поточного року заборонило використання хлорпірифосу в сільському господарстві, на що негативно відреагувало понад 80 національних сільськогосподарських груп.

Наукові дані EPA щодо хлорпірифосу підтверджують, що існує безліч безпечних та високоефективних застосувань із мінімальним ризиком для харчування чи навколишнього середовища. Проте агентство унеможливило їх використання, пише «Агроном»

«Ця дія залишить тисячі виробників по всій країні беззахисними перед руйнівними шкідниками, тому ми просимо EPA призупинити виконання цього правила. Утрата можливості використання хлорпірифосу призведе до значної економічної та екологічної шкоди», — зазначають члени коаліції.

Президент Американської асоціації соєвих бобів Кевін Скотт пояснює, що хлорпірифос — життєво важлива речовина в арсеналі виробників сої.

«Після заборони багатьом фермерам, можливо, доведеться збільшити кількість застосовуваних альтернативних пестицидів, оскільки не існує індивідуальної заміни для боротьби з декількома шкідниками, проти яких ефективний тільки хлорпірифос», — пояснив він.

Виробники сої використовують хлорпірифос для боротьби з двоточковим павутинним кліщем і соєвою попелицею. Обидва шкідники виробили стійкість до інших інсектицидів, таких як піретроїди, і можуть завдати шкоди врожаю до 60%.

 «Якщо це правило набуде чинності, виробники сої, які зіткнуться з кліщем та стійкою до піретроїду попелицею, тепер повинні будуть обирати між внесенням у два рази більшої кількості активного інгредієнта пестицидів (що також значно збільшить їх експлуатаційні витрати) або серйозним ушкодженням урожаю», — наголошує Кевін Скотт.