На виготовлення вакцини проти грипу йде 500 млн курячих яєць

07 грудня 2020, 12:51 2602

Вакцину для профілактики грипу виробляють з використанням курячих яєць.

Про це у соцмережі Facebook пише президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса. 

Посилаючись на дані Міжнародної організації охорони здоров'я, він вказує, що для цих цілей використовують 500 млн курячих яєць. 

«По суті, основою для виготовлення вакцини є запліднена яйцеклітина, яка інкубується протягом 10-11 днів, після цього яйце інокулюється вірусом грипу і на 3 дні знову переміщується в інкубатор, де вірус виростає на епітеліальному прошарку. На останньому етапі виробництва після одноденного охолодження вірус можна забрати і зробити дозу вакцини. Фактично з одного яйця виготовляється одна, максимум дві дози», — вказує експерт. 

При цьому Алекс Ліссітса додає, що зараз при розробці вакцини проти коронавірусу шукають можливості, яким чином не використовувати класичний, традиційний шлях, а пришвидшити її виготовлення за допомогою альтернативних методів. Але ще минулого року майже 90% вакцини проти грипу вироблялося за допомогою яєць. 

«Чи будуть використовувати яйця при виготовленні вакцини проти коронавірусу? Про це, скоріш за все, ми дізнаємося, коли вакцини будуть готові. Нині ж можемо сказати, що яйце — це не лише чудовий харчовий продукт, яйце дає можливість запобігти розповсюдженню вірусу грипу в усьому світі», — резюмує він.