Європа готується до імпорту цибулі з Єгипту

14 січня 2019, 19:00 2630

Європейські трейдери  не поспішають укладати нові угоди з постачальниками з інших країн  на другу половину сезону.

Така поведінка обумовлена послабленням експортного попиту в країнах Африки і  очікуванням  появи в Європі перших великих партій свіжої цибулі  з Єгипту, повідомляє портал «Інфо-Шувар».

Імпортери Африки напередодні збирання власного врожаю суттєво скоротили обсяги  закупки європейської цибулі,пославшись на  її високу вартість.  Це стало однією із головних причин стабілізації цін на ринку ЄС, нагадаємо,  країни Африки є одним із головних  зовнішніх покупців європейської цибулі.

Виробники цибулі в Єгипті, в свою чергу, будують досить амбітні плани щодо європейського ринку і це впливає на ціни продукції, збирання якої тільки-но  розпочинається в країні. Поки що, єгипетські виробники сфокусовані на внутрішньому ринку  і ринку країн Близького Сходу, а вже на початку лютого,перші великі партії цибулі з’являться на ринку країн Європи.  Перші партії цибулі врожаю 2019 року виробники Єгипту пропонують, в середньому, по $0,20/кг або 0,17 €/кг. Така ціна є на 25% вищою  від початкової ціни минулого року.

За даними «Інфо-Шувар», цього року, через брак пропозиції власної цибулі  Європа вимушена була суттєво збільшити її імпорт. Цим  скористались  країни Азії, насамперед, Узбекистан та Казахстан. Сьогодні на ринку Польщі імпортна цибуля пропонується по 0,35-0,40 €/кг, приблизно за такими ж цінами продають цибулю польські виробники.  На гуртовому ринку «Броніше» у Варшаві цибуля пропонується по 0,45-0,50 €/кг , така вартість є рекордно високою, в січні минулого року цибуля в Польщі коштувала в 3-3,5 рази дешевше.

Схожа ситуація сьогодні і в Україні, яка теж активно імпортує цибулю із Азії. За даними «Інфо-Шувар», сьогодні на ОРСП «Шувар», який є одним з  найбільших гуртових ринків України і розташований в прикордонній з ЄС зоні, цибуля пропонується по 13-16 грн/кг (0,40-0,49 €/кг), це в 4 рази дорожче, ніж рік тому,при цьому, багато українських виробників ще навіть не починали продавати цибулю з власних сховищ.