В Україні презентували повну базу даних стану земельних відносин

08 жовтня 2018, 15:16 4162

В офісі Світового Банку сьогодні, 8 жовтня, відбулася презентація «Моніторинг земельних відносин в Україні, 2016-2017: відкриті дані про земельні ресурси».

Про це повідомляє кореспондент AgroPortal.ua.

Під час події презентовано найбільш повну єдину базу даних щодо стану земельних відносин в Україні, яка складається з тематичних блоків щодо: кількості зареєстрованих у Кадастрі земель та прав на них у Реєстрі прав, ринкових транзакцій із земельними ділянками, сплачених податків, випадків вилучення та приватизації землі, судових спорів.

«Загалом цей інноваційний інструмент для комплексного аналізу стану та розвитку земельних відносин містить 65 показників від 6 органів державної влади. Інформацію надано для рівня областей, районів та міст. Необхідність створення Моніторингу земельних відносин продиктована тим, що до часу його запровадження в Україні у відкритому доступі була відсутня детальна інформація, яка б систематизувала всі звітні дані щодо земельних відносин, які надходять від місцевих органів влади до різних відомств», — відзначив провідний економіст Світового банку з питань сільського господарства і розвитку сільських територій Клаус Дейнінгер.

Також він відмітив, що Світовий банк проводив такий аналіз в 45 країнах світу. Реалізація моніторингу та публікація даних дозволила отримати центральним органам влади і інвесторам узагальнену картину розвитку загальних відносин за всім набором характеристик.

«Найближчим часом планується змінити методологію Моніторингу, а також впровадити автоматизовані системи звітності, забезпечити розміщення результатів у відкритому доступі та їх регулярне оновлення. Це дозволить своєчасно надавати інформацію, уникнути дублювання і помилок. Всесвітній банк надає лише інструмент, який Уряд зможе використовувати в робочому режимі», — завважив Клаус Дейнінгер.


Для довідки: Щорічник «Моніторинг земельних відносин в Україні 2016-2017» є результатом робіт із забезпечення прозорості земельних відносин в Україні, розпочатих у рамках проекту «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносин в Україні», за сприяння Світового банку та у співпраці з Мінагропродом України, Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру, Міністерством юстиції України, Державною службою статистики України, Державною фіскальною службою. Це є друге видання статистичного збірника та базується на даних за липень 2015 та червень 2017 рр.Попередній Моніторинг охоплював період з січня 2013 по червень 2015 рр. Результати першої та другої хвилі моніторингу та відповідні дані розміщено на сайті проекту www.land.kse.org.ua (розділ «Моніторинг земельних відносин»)


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua