Трофімцева: Україна має готуватися до спільного економічного простору з ЄС

25 листопада 2019, 13:25 2632

Наступним кроком розвитку Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС (DCFTA) має стати спільний економічний простір.

Таку думку в ефірі радіо AgroFM висловила громадський діяч, в.о. міністра аграрної політики та продовольства України у 2019 р. Ольга Трофімцева.

За її словами, у 2021 р. Україну чекає новий раунд перемовин по зоні вільної торгівлі з Європейським союзом і до цього етапу варто готуватися вже зараз.

«Варто продумати варіант безквотної торгівлі і визначити, що для нас вигідніше — залишити тарифні імпортні квоти, чи по деяким продуктам (наприклад, мед, соки, оброблені томати тощо) відмовитися від квот і отримати нижчу ставку імпортного тарифу», — говорить вона.

Ще однією ідеєю, зазначає Трофімцева, є створення митного союзу з ЄС. «Проте європейські колеги ще не зовсім налаштовані на такі перемовини, бо Митний союз — це глибша інтеграція. Та й сама Україна не зовсім готова до такої співпраці, враховуючи економічну ситуацію», — вважає вона.

Тим не менш, перемовини про поглиблення співпраці саме на часі. І стратегічним маячком в середньостроковій перспективі розширення відносин може якраз стати спільний економічний простір.

«Ми бачимо перші результати Угоди про асоціацію та Угоди про ЗВТ. Двостороння торгівля зростає. І українські, і європейські виробники шукають можливості інвестування та реалізації спільних проектів», – каже вона.

Водночас по деяким видам агропродукції Україна невдовзі досягне межі на ринку ЄС. Тож треба шукати специфічні ніші тієї продукції, яка матиме попит в ЄС і створюватиме в Україні додану вартість, більше робочих місць і довший ланцюг виробництва. Йдеться про глибоку переробку, як, наприклад, екстрагований білок кукурудзи.

Окрім того, варто зважати, що європейський ринок насичений. Споживач шукає та пробує щось нове і задача України – запропонувати йому це.

«Наступний напрямок роботи – розширення співпраці у виробничій та інвестиційній кооперації. Українські виробники вже будують переробні потужності за кордоном, а європейські шукають можливості інвестування в Україну. Разом створювати переробні потужності — це шлях до розвитку наших відносин. Український виробник має відчувати себе інтегрованим у європейський виробничий ланцюг», — додала Трофімцева.

При цьому Ольга Трофімцева наголошує, що в короткостроковій перспективі учасникам агропродовольчого ринку потрібно сформувати спільну позицію по різних аспектах ЗВТ, від імпортних тарифних квот до взаємного доступу до ринків для різних товарних груп.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua