Стресовий рік змусив сироварні мислити нестандартно

02 січня 2021, 07:00 4069

2020 рік виявився нетиповим, у тому числі через ситуацію з коронавірусом. Переробники молока отримали добрий стимул, щоб подумати, куди їм рухатися далі: до яких нових маневрів вдатися, які додаткові продукти робити, на який сегмент орієнтуватися, які нові баланси шукати.

Про це AgroPortal.ua розповіла засновниця сироварні та власниця торгової марки «Львівська сироварня Джерсей» Вікторія Книш.

«І це не є зле, адже веде нас до розвитку», — говорить вона.

При цьому власниця сироварні додає: якщо раніше вона планувала виробництво, базуючись на статистиці попередніх років з певним коефіцієнтом нарощування, то цього року статистичні дані можна «викинути у смітник», це абсолютно не працює.

«Цього року — або пан, або пропав. Можна зробити продукцію, і вона лежатиме на складі, а може не вистачати. Тому з листопада я припинила робити будь-які прогнози і зосередилася суто на «живих» замовленнях.

Бо якщо витримана продукція ще може полежати, то свіжа — ні», — каже Викторія Книш.

Сировини для переробки в області та для «Львівської сироварні Джерсей» не бракує. «Я можу придбати стільки, скільки потрібно. Ферми нарощуються, виробництво молока збільшується. Так, турбує дещо зависока ціна. Сировинники її обгрунтовують здорожчанням кормів та іншими факторами. Але переробнику цього року було складно. Звісно, що маржа знизилася», — говорить підприємниця.

Складніше, за її словами, з овечим молоком. Цього сезону востаннє Вікторія переробила кількасот літрів у червні, і на цьому зупинилася. Справа в тому, що овече молоко втричі дорожче за коров’яче, пояснює вона. Якщо тримати стадо, потрібно переробляти все молоко, а це виливається у «заморожуваня» значних оборотних коштів.

«Водночас, ми відразу побачили, що з продажами цього року буде складно. Овечий сир зараз коштує мінімум 500-600 грн/кг. Це надто багато для пересічного споживача. Ярмарок чи фестивалів цього року не було, і ми особливо й не ризикували б туди їхати», — говорить переробниця.

N.B. Індекс агроефективності областей України 2020 у ІНФОГРАФІЦІ

Щороку сироварня пропонує споживачам новинки, і 2020-й теж не пройшов без оновлення асортименту. Зокрема, запропонували розширений перелік «молодих продуктів» — кефір та біфідо-йогурт. Також додали у свій асортимент витриманий сир швейцарської групи — якраз такий, що можу полежати й цілий рік.

«Це дає нам змогу диверсифікувати ризики. Стресові ситуація змушують мислити нестандартно, а 2020 рік був якраз одним з таких», — говорить Книш.

В найближчі роки нарощення обсягів виробництва не планують, зафіксувавшись на переробці приблизно 40 т молока щомісяця. Це ідеальна межа, яка влаштовує сироварню.

Водночас ситуація стимулює переробників до розвитку «зеленого туризму». «Уже зараз дуже багато людей телефонують, просяться на екскурсії. Тому плануємо об’єднатися разом з кількома місцевими малими підприємцями і  створити спільний проєкт з агротуризму», — розповідає власниця сироварні.

За її словами, у їх місцевості є чудове ранчо з конями, гарна інфраструктура для роверистів.

«Стандартний набір «приїхав-подивився-скуштував сиру» — не для нас, адже сир можна купити і в магазині. Ми запропонуємо емоції — щось нестандартне і захоплююче», — підсумувала вона.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua