Виробники повідомляють про погіршення якості черешень і вишень

07 липня 2020, 08:00 6437

Серед кісточкових фруктів саме в сегменті черешні спостерігалася найскладніша ситуація. Через несприятливі погодні умови навесні сезон реалізації стартував на 1,5-2 тижні пізніше. Таким чином, перші партії черешні почали надходити до продажу наприкінці травня.

Про це AgroPortal.ua розповіла виконавчий директор асоціації «Ягідництво України» Олена Каіжен. 

«Втрати врожаю ранніх сортів черешні через заморозки и нетипово холодну погоду у другій половині весни сягали 90% в деяких садах. Крім того, через рясні дощі влітку та пов’язану з ними надмірну вологість якість ягоди дуже помітно погіршилась: виробники повідомляють про розтріскування черешні, що не тільки негативно відбивається на зовнішньому вигляді продукції, але й призводить до дуже обмеженого терміну реалізації», — відмічає Олена Каіжен.

За її словами, саме ця проблема зумовила доволі широкий діапазон цін, який наразі спостерігається в сегменті. Зокрема, черешню невисокої якості господарства пропонують від 30 грн/кг і готові йти на подальші поступки. На оптових ринках ціни стартують від 40 грн/кг. У той же час ціни на якісну черешню крупного калібру нерідко сягають 80 грн/кг на гуртові партії.

«В сегменті вишні спостерігаються схожі тенденції. Сезон розпочався ближче до кінця червня. Головною проблемою, за словами виробників, також є якість ягоди, а саме — розтріскування плодів через надлишок вологи. Здебільшого це стосується вишні ранніх сортів, яку господарства пропонують від 20 грн/кг, а продавці на гуртових ринках — від 25 грн/кг», — розповідає Олена Каіжен.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua