Думка: Вирощування екзотичних плодів поки є бонусом, а не бізнесом

12 листопада 2019, 11:25 3145

Вирощувати екзотичні фрукти та овочі в Україні реально, але не під існуючі кредити.

Про це в коментарі AgroPortal.ua повідомив фермер Андрій Труш.

Чоловік разом із родиною має майже 30 видів адаптованих екзотичних рослин, продукованих в Україні з нуля. Серед них — банани, цитрусові, кавові дерева, інжир, гранат, папайя, ківі. Ростуть вони у вегетарії, побудованому за голландською технологією.

«Ми займаємося переважно вирощуванням декоративних саджанців, а їхні плоди — це додатковий бонус, приємний побічний ефект. У нас 99% рослин плодоносять. Приміром, мій батько винайшов сорт персиків, який витримує до -35°C. Одне деревце, яке вміщається на метрі квадратному, дає 50-70 кг урожаю. Лимони — по півкілограма кожен ростуть. Папайя чудово родить. Також 100 кг бананів цьогоріч зібрали», — зазначає він.

Труш розповідає, що на фермі також займаються органічними помідорами.
Однак ресторани та заклади харчування купляють їх рідко. Надають перевагу вдвічі дешевшим, звичайним овочам.

«Я б хотів забезпечувати бананами, наприклад, український ринок, але в мене для цього немає коштів. Щоб заточувати екзотику під плодоношення, потрібні мільйони доларів та кілометрові теплиці, дешеві кредити, словом, дуже «довгі» кошти. І навіть за таких умов для рентабельності доведеться обирати щось одне: фрукт чи овоч», — зазначає він.

Також додає, що дуже легко адаптувати до наших умов інжир, гранат, ківі. Їх можна вирощувати в доморощених неопалюваних теплицях.

«Саджанці можу вирощувати на шести сотках, а от для фруктів потрібно значно більше місця. Я хотів би більше працювати на відкритому ґрунті», — підсумував він.


Ірина Кравченко, AgroPortal.ua