Думка: У питанні встановлення системи зрошення проблемою є земля

19 жовтня 2021, 08:00 2551

У питанні встановлення системи зрошення проблемою є те, що земля, якою користується фермер, належить пайовику. Сільгоспвиробник вкладає свої кошти — й у будь-який момент власник може продати її.

Про це AgroPortal.ua розповів голова Присиваської сільської територіальної громади (Херсонська область) Сергій Кліщевський.

«Складність, яка чекає у найближчому майбутньому, — це передача систем зрошення з комунальної власності відповідно до Закону «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель», — говорить він.

На його погляд, це створить купу перешкод для невеликого сільгоспвиробника. Як наслідок — недоотримання коштів до бюджетів як у Херсонській області, так і по всій Україні.

N. B. Рік стратегії зрошення: чи знайшла Україна $4 млрд на полив

Сергій Кліщевський розповідає, що у їхньому регіоні основна маса сільгоспвиробників використовує комунальне зрошення. Тобто те, яке підприємство сільської ради надає їм в оренду.

«Найбільша складність — аграрії часто не розуміють, що все це починається з проєктно-кошторисної документації. Тому що стара система зрошення, яка перебуває на обліку і є комунальною власністю тергромади, може використовуватися та модернізуватися на підставі офіційних документів», — додає він.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua