Думка: Для стрибка в Doing Business потрібно не поховати діючі реформи

25 червня 2019, 08:01 2143

Згідно зі звітом Світового банку, Україна у 2019 році за загальним показником легкості ведення бізнесу посідає 71 місце серед 190 країн світу, що на 41 сходинку вище порівняно із 2014 роком.

Про це у своєму блозі на Економічній правді зазначив президент асоціації Украиїнський клуб аграрного бізнесу, гендиректор ІМК Алекс Лісітса.

Від вказує, що Doing Business Світового банку — це майже єдиний індекс, який сприймається у світі як реальний показник легкості або складності ведення бізнесу в тій чи іншій країні. За його словами, для нового стрибка в рейтингу потрібно не лише не поховати уже діючі реформи, але і запровадити нові.

«Компоненти рейтингу оцінюють якість нормативних актів, що регулюють діяльність малих і середніх підприємств протягом усього життєвого циклу, та їх виконання на практиці. Так, при підвищенні загального рейтингу на 41 позицію, Україна продемонструвала зростання за 7-ма індикаторами», — зазначив він.

 

«Треба віддати належне багатьом фахівцям нинішнього уряду на чолі з Володимиром Гройсманом, які цілеспрямовано працювали над його покращенням, навіть розробивши і затвердивши розпорядження щодо імплементації кращих практик якісного та ефективного регулювання, відображених групою Світового банку у методології рейтингу «Ведення бізнесу», — додав Алекс Ліссітса.

На його думку, щоб результати рейтингу дійсно заразили вірусом підприємництва всю країну і зробили українців заможними і щасливими, не треба забувати, що нам терміново треба змінювати трудове законодавство і повністю реформувати вищу і професійну освіту. При цьому Алекс ЛІсітса підкреслив, що потрібно насамперед спростити умови для ведення бізнесу, проінвестувати в освіту для підприємців і гарантувати захист від різного роду силових структур.