Зливові дощі на півдні: хліба впали, збирання відкладається

30 червня 2021, 07:00 5704

Через сильні дощі аграрії півдня України змушені відкладати збирання вже визрілих зернових культур, зокрема ячменю. Втрати зерна ростуть з кожним днем.

Про це в коментарі AgroPortal.ua розповів директор «Бессарабія Агро» Андрій Крамаренко.

«Поки була пауза з дощами в 2-3 дні, пробували збирати ячмінь. Намагаємося щодня заходити в поле, поки що не виходить», — зазначає Андрій Крамаренко.

За його словами, на урожай зернових дощі не вплинули, але через них виросли втрати зерна — великі площі полягли, зерно падає на землю.

«Ячмінь вже обсипається. Точні втрати назвати складно, 20-30%, можливо більше. Пшениця теж лягла, і рослини вже не вирівняються», — коментує виробник.

У «Бессарабії Агро» обробляють 1100 га, виробляють ячмінь, пшеницю, ріпак, соняшник. Вирощують також цибулю. Через дощі спостерігають затримку в вегетації цибулі на три тижні.

«Немає сонячних днів, фотосинтезу. Цибуля перебуває у стресовому стані, хворіє, уражається грибковими паразитами», — додав Андрій Крамаренко.

За даними НААН, протягом другої декади червня майже на всій території країни відзначалися опади різної кількості та інтенсивності. У південних, Донецькій, Дніпропетровській, Кіровоградській, Черкаській та Івано-Франківській областях кількість опадів за декаду становила від 205 до 393% норми (від 49 до 78 мм).

Найбільша за декаду кількість опадів спостерігалася в Донецькій області (метеостанція Волноваха) — 134 мм, або 670% декадної норми.

«В окремих районах Херсонської, Миколаївської, Одеської та Кіровоградської областей на 3-22 мм, на метеостанціях Генічеськ (Херсонська область) та Волноваха (Донецька область) — на 51-65 мм відповідно була перевищена найбільша кількість опадів за другу декаду червня за період спостережень 1961-2020 рр.», — повідомляють у НААН.

Добовий максимум опадів у багатьох районах південних, центральних, східних, в окремих районах Тернопільської та Івано-Франківської областей досягав 24-58 мм (1-4 декадних норми).


Валентина Оврас, AgroPortal.ua