Кернел та SmartFarming допомагають громадам отримувати і рахувати прибутки

29 квітня 2020, 11:10 4057

Компанії «Кернел» та SmartFarming підписали Меморандум про співпрацю та взаємодію в напрямку економічного розвитку об’єднаних територіальних громад (ОТГ).

У рамках меморандуму ОТГ отримають унікальну можливість здійснити діджитал-інвентаризацію земель сільськогосподарського призначення та навчаться ефективно використовувати наявні ресурси, щоб наповнювати місцеві бюджети.  

Пілотний проєкт буде реалізовано у Чернігівській та Вінницькій областях, повідомили AgroPortal.ua у «Кернел». 

Як зазначають у компанії, децентралізація надала громадам нові повноваження, окремі бюджети та масиви земель у розпорядження. Ці, на перший погляд, різні складові успішності насправді взаємопов’язані. Більшу частку надходження до місцевих бюджетів складає податок на доходи фізичних осіб. Разом із цим одним із ключових напрямків підприємницької діяльності на території ОТГ є сільське господарство: від фермера до великих агрокомпаній. 

«Реформа децентралізації наділила ОТГ повноваженнями, які, на превеликий жаль, використовуються сьогодні не в повній мірі. Й одне з них — адміністрування земельних ресурсів. Наш меморандум про співпрацю зі SmartFarming покликаний змінити ситуацію. Ми хочемо, аби громади зрозуміли, наскільки цінний інструмент у них в руках. До того ж здійснення інвентаризації допоможе виявити тіньовий бізнес і вивести його з цієї тіні. Тільки чесною та прозорою діяльністю ми зможемо допомогти нашим селам розвиватися», — констатує заступник директора Агробізнесу «Кернел» з управління земельним банком Ігор Потоцький

Володіння повною інформацією про земельні наділи дозволить очільникам громад ефективно управляти ресурсами, максимально наповнювати бюджети та уникати фінансових ризиків через недобросовісних орендарів. Саме тому «Кернел» підтримав ініціативу з цифрового розвитку громад. 

Разом із експертами компанії SmartFarming громади пройдуть повний шлях до економічного зростання: від аналізу наявних угідь та створення карти земельних ділянок громади до налаштування доступу й комплексного навчання з користування програмою. Пілотний проєкт буде реалізовано в п’яти ОТГ з Чернігівської області та п’яти — з Вінницької. 

Єдина умова — громади повинні бути зацікавлені в перегляді земельного питання. Частину затрат на проведення інвентаризації беруть на себе «Кернел» та SmartFarming, а частково фінансування здійснюватиметься з бюджетів ОТГ. 

Вже за рік експерти прогнозують повну окупність програми та збільшення надходжень до місцевих бюджетів. Відповідно — утворення резервних коштів, котрі можна спрямувати на розвиток інфраструктури, покращення добробуту та зміцнення позицій населених пунктів. Більше того, оплатити послуги громадам пропонують вже після того, як місцеві бюджети отримають виведені з тіні надходження.    

«Ми оцифруємо земельний банк ОТГ, особливу увагу приділивши землям сільськогосподарського призначення й оцінці ризиків через недонадходження податкових коштів до бюджетів. Після цього громадам буде передано цифрову карту з конкретним вказуванням на контрагентів чи землі, по яких є ризики. У чому суть цих ризиків? Підприємці можуть працювати неофіційно, сплачуючи пайовикам орендну плату готівкою, але не сплачуючи податки до місцевих бюджетів. У порівнянні з тими, хто працює офіційно, вони перебувають у більш вигідній конкурентній позиції, адже, уникаючи податкових зобов’язань, можуть збільшити розмір орендної плати. Але вони позбавляють усю громаду можливості інвестувати в розвиток інфраструктури та інших важливих напрямків. Очільників ОТГ ми навчимо діяти в таких ситуаціях і запропонуємо покрокову інструкцію. До того ж вони отримають доступ до відкритого інтерфейсу з усією звітністю та картографією своїх земельних ресурсів на порталі Vkursi Zemli. Тож ефективно управляти цифровими земельними банками громади зможуть задовго до завершення проєктів у їхніх населених пунктах», — каже засновник компанії SmartFarming Артем Бєлєнков.  

У той же час директор Агробізнесу «Кернел» Ігор Чикін  вважає, що «управління земельним банком для ОТГ не менш важливе, ніж управління земельним банком для агрокомпанії. І тому воно повинно бути максимально ефективним»

«Через брак інформації про структуру масивів, які належать громаді, місцеві бюджети недоотримують податкових надходжень від діяльності агрокомпаній чи фермерів-одноосібників. Фактичні контури полів часто відрізняються від зазначених у документації, а кожен гектар у полі має значення. Мінус 10 гектарів — це, щонайменше, мінус один соціальний проєкт. А ми за те, щоб громади отримували максимум від своїх агропартнерів», — резюмує він.