Через пожежі Австралія втратила 90% бджіл та пасік

16 січня 2020, 09:45 4090

Від масштабних пожеж в Австралії найбільше дісталося медовій галузі.

Про це в ефірі Agro FM повідомив засновник Школи м'ясного скотарства Іон Морару.

За його словами, в деяких регіонах втрати бджіл і пасік становлять понад 90%. Нині відбувається чіткий аналіз втрат.

«Якщо за три роки не відновиться галузь до тих потужностей, які вона мала до пожежі, то потрібно буде використовувати світову допомогу. Мова йде про мільярди», — говорить експерт.

Окрім того, наслідком пожеж стануть проблеми з кормами для худоби. Через знищення пасовищ постраждають фермери, які займаються м'ясним скотарством.

«N.B.!» Наслідки пожеж в Австралії. Світовий ринок м'яса в очікуванні

За його словами, кормів вистачить на березень-квітень. У такому випадку збільшиться забій худоби або живий експорт тварин.

«Загинуло менше відсотка худоби від експортних можливостей. М'ясне скотарство швидко відродиться. Не дуже постраждало молочне скотарство. Якщо взяти виробників молока, то у них дві біди: через пожежі перекрито дороги і немає можливості вивезти сировину на переробні підприємства. Друга біда — перебої з електроенергією, через що не працюють холодильники», — зазначив він.

Також додав, що австралійці прогнозують повернення фермерів до попередніх аналітичних потужностей в сільському господарстві за три роки, якщо наступний рік буде без природних катаклізмів.

«Подібна ситуація в Австралії була минулого року з повінню. На сполох били у ЗМІ. Там запевняли: будуть проблеми, пов'язані з ціною на м'ясо, з ринком та експортом. У результаті все було не так глобально. Фермери продавали більше худоби тільки через прогноз неврожайного року, який призвів би до проблем з годівлею», — підсумував він.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua