Італійський експерт назвав складові правильної сублімації ягід

31 січня 2020, 11:21 2872

Правильне обладнання та упаковка — найголовніші складові вдалої сублімації ягід.

Про це під час Міжнародного форуму «S-FRUIT TRANSFORMATION 2020» розповів директор компанії PIGO srl (Італія) Горан Обрадович, передає кореспондент AgroPortal.ua.

За його словами, щоб уникнути помилок під час процесу, потрібно перед купівлею обладнання пильно дивитися на його характеристики та звернути особливу увагу на те, в яких умовах воно працює.

«Під час виготовлення температура повинна була достатньо низькою, також необхідно забезпечити відповідний вакуум. Подібні технічні речі визначають якість кінцевого продукту», — зазначив він.

Експерт зауважує, що вже готову продукцію потрібно правильно упаковувати. Тут дуже важливу роль відіграють матеріали. Це те, що не пропускає пар: 3-4 шари, один — із алюмінію.

«У такому випадку пар не проходитиме 50 років. Найкращий варіант — зберігати продукт за температури 20°C. Це єдиний спосіб до 100% утримати корисні властивості ягід, фруктів, овочів», — розповів він.

Горан Обрадович зазначив, що завдяки такому способу вдається зберегти форму, колір, вітаміни продукту. На відміну від сушеного, де висока температура може нашкодити корисним властивостям продукту.

«Для процесу сублімації як сировину використовують заморожений продукт. Його поміщають в вакуумну камеру. Мікрокристали льоду видаляються із замороженого продукту і залишається ягода, яка має такі характеристики, як свіжа, але без води. Також на 100% зберігається форма», — говорить він.

Наприклад, у полуниці міститься 90% води. Після сублімації ягоди залишиться 1/10 ваги, а все інше не втрачається. Такий продукт за відповідної упаковки можна зберігати значно довше.


Ірина Кравченко, AgroPortal.ua