Фермер: Вирощувати креветок вигідніше, ніж свиней

29 червня 2021, 07:00 33344

Для того, щоб розпочати креветковий бізнес, потрібно близько $1 тис.

Про це AgroPortal.ua розповів керівник компанії «Українська креветка» з Києва Олексій Слєпньов.

Він займається розведенням прісноводних креветок третій рік, з них півтора року виводить їх у промислових масштабах.  

Перших купив за кордоном та перевів на українське харчування. Зокрема, це кропива, листя салату та шпинату, гарбузи, гриби, яблука, огірки, кабачки, равлики, водорості, черв’яки, риба, каші тощо.

Обрав найбільшу прісноводну креветку у світі — Макробрахіум Розенберга. Це на 100% екологічно чистий продукт. Він має всі необхідні сертифікати, говорить Слєпньов.

«Ми постійно поновлюємо маточне стадо. Чотири місяці годуємо і здаємо. Тоді вони сягають до 25-30 г ваги. Маємо три врожаї на рік, тому реалізуємо швиденько. Це економічно дуже вигідно», — розповів фермер.

Наразі він має сім промислових теплиць для розведення.

«Хтось вкладає 500 доларів, а хтось 50 тисяч доларів. Воно працює і так, і так. Чим більше ви інвестуєте, тим більше заробляєте. Щодо моєї історії, то я зробив це на дачній ділянці. Крім того, ми власними руками збираємо та зварюємо все необхідне для утримання. На цьому вдається заощаджувати», — говорить він.

За його словами, вирощувати креветок вигідніше, ніж свиней. Фермер знає приклади переходу від одного виду діяльності на інший: «Мої сусіди наразі вже покинули тваринництво і займаються креветками».

Уже має досвід експорту продукції за кордон.

«Відправляли в Туреччину. Для оформлення звернувся в профільну службу. Однак, як виявляється, коду на такий товар просто немає. Позначили їх як молюски, а на кордоні нас розвернути: митниця не пропустила. Ми тоді втратили дуже великі кошти і витратили місяці зо три, оббиваючи пороги кабінетів, на те, щоб креветка все-таки отримала свій код», — сказав він.

Слєпньов говорить, що планує збільшувати обсяги виробництва.

«Хочемо в кінці літа сформувати загальне фермерське господарство, щоб ми могли запропонувати більше нашого європейському ринку. Замовлення є, але поки я не можу їх виконати в необхідних об’ємах. А потенціал для вирощування креветки в Україні — дуже великий. Я можу довести на розрахунках, що Україна здатна бути у п’ятірці експортерів світу», — сказав він.

Також «Українська креветка» збирається розширити свій асортимент новим видом прісноводних креветок та краба. У планах — відкриття своїх потужностей за кордоном.

«Наразі, щоб побачити живих креветок, до господарства приїжджають чимало іноземців. Люди приходять, бачать їх живими і обирають, які хочуть», — каже він.

Також на сьогодні «Українська креветка» має кілька власних програм.

«Ми співпрацюємо з двома державними університетами. Це Поліський та Білоцерківський агарний. Розробили систему навчання для дітей, щоб вони могли наживо бачити як все працює», — каже він.

Також є програма для учасників АТО/ООС.

«Безкоштовно навчаємо їх, як відкрити свій бізнес, забезпечуємо обладнанням, мальками», — додав він.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua