Експорт пшениці з Австралії критично низький. Імпортери підстраховуються українською

24 січня 2020, 08:00 3531

В Австралії очікується різке скорочення врожаю пшениці. На сьогодні оцінки складають від 14,5 до 15, млн т, тоді як раніше виробництво становило 22-23 млн т. Іноді позначка сягала й 35 млн т.

Такими даними у коментарі для AgroPortal.ua поділився агарний експерт Олег Левченко.

За його словами, зернова буде високобілковою та матиме невисоку натуру.

«Країна у грудні експортувала майже 2 млн т культури. До кінця січня звідти відправлять 2-3 млн т. Загалом планують вивезти близько 8 млн т з 15 млн т. Це набагато менше, ніж раніше», — зазначив він.

Левченко говорить, що втрати в обсягах пшениці вдарять по традиційних для Австралії ринках: Філіппінах, Індонезії, Японії, Китаю, Тайвані, В’єтнаму.

«Ці країни перестрахувалися. До прикладу, з України вже до кінця місяця виїде 16 млн т культури. До травня вивеземо ще 3-4 млн т», — додав він.

Експерт повідомив, що збирати урожай в Австралії закінчать до кінця січня. У квітні аграрії розпочнуть сіяти ячмінь. У травні-червні приступлять до пшениці.

«Достатньо два-три тижні дощів — і ситуація зміниться на краще. Якщо їх не буде, то це обернеться катастрофою. У випадку наявності вологи фермери спостерігатимуть за вегетацією. Процес покаже, що очікувати у наступному сезоні», — спрогнозував Левченко.

Також він назвав дані щодо ячменю. За його словами, урожай культури склав приблизно 9,3 млн т. Експортовано 0,8 млн т, тоді як у середньому австралійці продають за кордон близько 3,5 млн т. Зокрема, в Китай та Японію.


Для довідки: Австралія третій рік підряд стикається з серйозним недобором врожаю через тривалу спеку та дефіцит опадів. До того ж, у поточному сезоні чималих збитків австралійському агросектору принесли масштабні пожежі. Згідно прогнозів, сільське господарство країни відновлюватиметься щонайменше три роки, якщо в цей час не станеться інших природних катаклізмів.

До слова, в пожежах Австралія втратила 90% пасік та бджіл, понад 100 тис. голів сільськогосподарських тварин та пасовища.  


Наталія Рекуненко, AgroPortal