Експерт: Бажання трейдерів зекономити на знезараженні зерна загрожує втратою ринків

05 березня 2020, 12:35 3297

Невиконання технологій фумігації зернових вантажів є прямою загрозою для налагоджених торгових відносин з країнами-імпортерами та подальшого експорту.

Таку думку AgroPortal.ua висловив президент Фітосанітарної асоціації України Владислав Седик, коментуючи оновлені законодавчі норми у сфері карантину рослин.

Зокрема, йдеться про постанову КМУ «Деякі питання реалізації Закону України «Про карантин рослин» №1177. Пунктом 88 вказаної постанови визначено, що фумігація під час перевезення об'єктів регулювання, що завантажуються у трюми суден глибиною разом із комінгсом понад 12 метрів, проводиться із застосуванням системи рециркуляції.

Ця норма викликала особливо жваве обговорення учасників ринку. Трейдери нарікають на необхідність додаткових затрат для встановлення систем рециркуляції, що за ринковими цінами складатимуть від $0,12 до $0,25 на тонну сільгосппродукції. Та вважають за необхідне нести ці затрати тільки на вимогу країни чи за бажанням експортера.

Проте на практиці виходить так, що одного лише бажання замало, щоб знезаразити експортні вантажі від ентомологічних об'єктів. «Нотифікації, які раніше отримувала Україна через виявлення в партії живих шкідників, часто пов'язані саме з невикористанням системи рециркуляції при фумігації вантажів, що завантажуються у трюми суден глибиною понад 12 метрів», — звертає увагу Седик.

І практика, і наука, та й самі виробники препаратів для знезараження зерна (фосфід алюмінію, фосфід магнію — Прим. ред.) говорять про те, що фумігант не проникає самостійно на глибину понад 12 метрів у летальній для комах концентрації. Отже, неможливо гарантувати, що українська компанія постачає на міжнародний ринок чисте, знезаражене зерно.

«Використання систем рециркуляції — це можливість проводити ефективне знезараження. Можливість не втратити ринки збуту та імідж в очах імпортерів»,  — вважає президент Фітосанітарної асоціації України.

Імпортери мають право забороняти ввезення продукції з України. Уявіть собі, якщо це зробить Індонезія, яка знаходиться в рейтингу найбільших покупців українського зерна.

За його словами, застосування систем рециркуляції є загальносвітовою практикою. І коли прописувалися правила до постанови №1177, всі з ними погоджувалися.

«Зараз коментарі трейдерів з приводу того, що це дорого, чи це робить їх неконкурентними, звучать дивно. Належна фумігація — це необхідність. Імпортери мають право взагалі забороняти ввезення продукції з України. Вже маємо негативний досвід: по причині виявлення живих шкідників була введена заборона В'єтнамом на імпорт вантажів з нашої держави. Як наслідок — для України декілька років цей ринок був недоступний», — підсумував Владислав Седик.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua