Експерт: Темпи сертифікації GLOBALG.A.P. зросли на 10%

16 січня 2021, 08:00 2839

Кількість сертифікованих виробників за стандартом GLOBALG.A.P. у 2020 році зросла несуттєво — приблизно на 10%. Але більш достовірно про це можна буде сказати у лютому 2021р., коли завершується річний цикл сертифікації та визначаються тенденції за рік.

Про це в коментарі для AgroPortal.ua розповіла голова Національної технічної робочої групи (НТРГ) GLOBALG.A.P. в Україні Юлія Слива.

«Темпи сертифікації на сьогоднішній день відображають загальну тенденцію у світі, пов’язану з пандемією та іншими економічними обставинами», — зазначає фахівець.

За її словами, вони могли б вирости більше. Деякі компанії не продовжували сертифікацію у 2020 р., а деякі пройшли її вперше.

«Але з урахуванням, що приріст забезпечили нові виробники, можна казати, що Україна все ж таки тримає темпи», — говорить Юлія Слива.

Окрім пандемії на сертифікацію у 2020 р. вплинула посуха в Україні, неврожай по певним культурам. У тому числі, були питання щодо експорту рослинної продукції.

Приміром, зазначає експерт, спостерігалися проблеми з експортом яблук.

«По-перше, був неврожай у порівнянні з минулими періодами, а по-друге, деякі виробники відмовилися від сертифікації GLOBALG.A.P. Яблука можна було реалізувати і в Україні по абсолютно прийнятній ціні. А для внутрішнього ринку сертифікація GLOBALG.A.P. не обов’язкова», — пояснює фахівець.

У період локдауну (квітень-травень) за рахунок відсутності механізмів регулювання на ринку реалізації овочів, фруктів тощо склалися умови, при яких виробники загалом не продовжили сертифікацію — на внутрішньому ринку продукцію часто неможливо було реалізувати, і на експорт відправити теж, згадує Юлія Слива.

При цьому вона звертає увагу, що процес сертифікації стає все більш дружнім до виробників. Зокрема, стандарти GLOBALG.A.P. на сьогодні існують українською мовою, їх переклад і гармонізацію здійснила НТРГ GLOBALG.A.P. в Україні за підтримки проєкту USAID АГРО.

«Виробники зараз можуть користуватися україномовними версіями, які мають такий же статус, як і інші версії», — говорить голова НТРГ GLOBALG.A.P. в Україні.

Додає, що нині триває розробка нової шостої версії стандарту GLOBALG.A.P.

«Він повністю переглядається, і буде змінений та розроблений з урахування нових вимог і тенденцій стосовно управління безпечністю харчових продуктів. Стандарт буде опублікований в 2022 р., а в 2023 р. він стане обов’язковий для всіх виробників», — уточнила голова НТРГ GLOBALG.A.P. в Україні.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua