Асоціації просять дотації на протруєне насіння

15 листопада 2018, 09:11 2189

На ринку ЗЗР і добрив щороку трапляються непередбачувані ситуації, які в результаті призводять до втрат врожайності. Наприклад, цієї осені аграріям не вистачало регулятора росту для ріпаку.

Про це під час конференції «Агрохімія і насіння 2018» повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета.

«Можна спланувати, яка кількість ЗЗР потрібна на ринку, але труднощі виникають через те, що за погодними умовами рік на рік не схожий. Наприклад, цього року, через надлишок опадів, в деяких областях довелось по пшениці проводити 4 фунгіцидні обробки. Але якби була посуха, то такої кількості фунгіцидів не потрібно було», — розповідає Віктор Шеремета.

За його словами, вже вдалося вибудувати систему державної дотації на компенсацію сільгоспвиробникам 80% вартості насіння, додавши до вітчизняної селекції ще й насіння, яке вироблене в Україні.

Під час панельної дискусії президент Фітосанітарної асоціації України Владислав Седик висловив пропозицію розширити державну дотацію повернення фермерам 80% від вартості насіннєвого матеріалу ще однією позицією — «на протруєне насіння», аргументувавши це тим, що всі сільгоспвиробники сіють виключно протруєне насіння.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua