Думка: «Хімії» на українських полях ставатиме менше, а техніки — більше

26 лютого 2021, 08:00 2150

Посилення екологічних стандартів призведе до того, що засобів захисту рослин та добрив на українських полях застосовуватиметься все менше, а техніки — все більше.

Про це в коментарі AgroPortal.ua зазначив керівник департаменту аграрного виробництва «Волинь-Зерно-Продукт» Ярослав Мазуренко.

На його погляд, процеси вирощування сільгоспкультур загалом ставатимуть більш наукоємними.

«Прийшов, поприскав і вирішив всі проблеми — така схема вже не спрацює. Зараз в Європі починають забороняти деякі діючі речовини. Ці тенденції доходять до нас, і ми готові до цього», — говорить Мазуренко.

Щоб менше впливати на екологію, аграріям знадобиться ширший парк техніки, в тому числі, більше різноманітних культиваторів.

«Техніка не стоїть на місці. Уже є агрегати, оснащені камерами, що ідентифікують бур’яни та культурні рослини. Подібні агротехнічні інновації будуть використовуватися все частіше», — вважає фахівець.

N.B. Дослідження: Нерівномірність проростання рослин призводить до втрат в сотні тисяч гривень

Ну і звичайно, додає він, сівозміни ставатимуть більш широкими.

«Ми розташовані в північно-західній Україні, тому нас це анітрохи не страшить. Набори культур дозволяють нам планувати широкі сівозміни.

А от південь або центр України — вже інша справа», — говорить він.

Звісно, актуальними будуть протиерозійні заходами, точно матимуть місце вітозахисні смуги.

А от заліснення, до якого вдаються європейські аграрії, — не на часі.

«В нашій зоні достатньо лісів. Навпаки, деякі поля доводиться розліснювати. Це паї, які рахуються ріллею, і мають сільськогосподарське призначення, але не використовувалися 10-15 років та заросли чагарниками», — пояснив керівник департаменту аграрного виробництва «Волинь-Зерно-Продукт».


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua