9 із 10 нотаріусів відмовляються проводити угоду з купівлі-продажу землі через незнання

10 вересня 2021, 13:52 2721

За прогнозами Світового банку, відкриття ринку землі в існуючій моделі забезпечить приріст ВВП з 0,6% до 1,3% щороку. Для реалізації цього сценарію ринок має працювати повноцінно, а зараз є проблеми з нотаріальним оформленням договорів.

Про це повідомив фахівець із земельних відносин, співзасновник Land Club Денис Башлик під час Міжнародної конференції «Ефективне управління агрокомпаніями» (LFM).

«В деяких регіонах України 9 із 10-ти нотаріусів відмовляються проводити угоду. Якщо ж один нотаріус погоджується, то ставить аграрія в чергу на декілька місяців і озвучує ціну за послугу в 15 тис. грн», — зазначає Денис Башлик.

Перші земельні угоди укладалися по 9 годин, зараз на це йде 1,5 години. «Потрібне роз'яснення норм, якісна комунікація. В тих регіонах, де така робота проведена, ринок працює повноцінно», — додає фахівець.

За словами Дениса Башлика, в Україні з'являються майданчики, що з'єднують покупця з продавцем, беручи на себе весь процес оформлення угод.

Як пояснила заступниця директора департаменту приватного права — начальниця управління нормативно-правового забезпечення нотаріату Міністерства юстиції України Олена Мартинюк, високі ціни на оформлення угод викликані обмеженою кількістю нотаріусів, які готові засвідчувати процес купівлі-продажу.

«Ринок землі був неочікуваним для нас усіх. Нотаріуси не думали, що буде саме такий закон. Нотаріусів багато — 7 тисяч. Міністерство юстиції не може навчити кожного індивідуально, хоча, звичайно, передбачене підвищення кваліфікації», — додає вона.

У нотаріусів є проблема з розумінням поняття переважного права (стаття 131 Земельного кодексу). Проте нотаріус не має права безпідставно відмовити у нотаріальній дії. В такому випадку Мартинюк радить вимагати постанову про відмову.

При формуванні вартості послуг приватні нотаріуси до 2019 року орієнтувалися на держмито — 1% від ціни ділянки. Проте приватний нотаріус не сплачує державне мито, плата за оформлення встановлюється виключно за домовленістю з клієнтом.


Валентина Оврас, AgroPortal.ua