Український виробник виготовляє органічний шоколад на травах
Заплановане збільшення податків призведе до тінізації ринку та втрати прибутку агровиробниками
Затратна частина виросла у 1,5 раза. Кукурудза для фермерів стала збитковою
Виноробня Hoban Wine має широкий асортимент плодово-ягідних вин. Серед ексклюзиву — вина з кульбаби та ревеню, черешні та полуниці.
Фермерське господарство «Рудич» обробляє 420 га в Полтавській області. Підприємство вже закупило насіння на весняну посівну, а коштів для добрив немає взагалі.
Кредитів аграріям надають вдвічі менше, ніж до повномасштабного вторгнення, і їх не вистачає для покриття витрат на проведення посівної кампанії. Тому фермери залучають альтернативні програми, товарні кредити — постачальники ЗЗР та посівмату за оплати 20-30% готові чекати фінального розрахунку до осені.
Нинішній рік, ймовірно, буде посушливим, що може призвести до втрати врожайності культур, тому сільгоспвиробникам варто оптимізувати виробництво.
Гроші багатьох фермерів досі «в зерні», оскільки велика кількість виробників не продала урожай, очікуючи кращих цін, тож вільних коштів бракує. До того ж співвідношення вартості агропродукції до вартості добрив більше, ніж до повномасштабного вторгнення.
У короткостроковій та середньостроковій перспективі не варто очікувати масових постачань українського меду на ринок Китаю. Адже більш ніж 95% меду з України стабільно експортується до Європейського Союзу, і його вартість на цьому ринку перевищує китайський мед на 60%.
Можливе об’єднання Міністерства аграрної політики та продовольства з Міністерством економіки стане черговим кроком послаблення інституційної спроможності України у сфері агро та вдарить по можливостях перемовин щодо вступу до ЄС.
Складно досягти бажаного результату, якщо ти працюєш за якоюсь однією технологією. Потрібен комплекс заходів та особливі підходи до агровиробництва. Таким чином можна досягти рентабельності.
Фермерське господарство з Кіровоградщини зменшило посіви кукурудзи приблизно на 12,5%. Сівозміна суттєво змінилася з початком повномасштабної війни. Поки що повертатися до довоєнної сівозміни ризиковано, оскільки вивозити збіжжя сьогодні проблематично.
У агропромисловій компанії «Маїс» на Черкащині ввели у виробництво аспарагус. Попри те, що компанія займається вирощуванням здебільшого насіннєвої кукурудзи, вирішили зайти і на ринок нішевих культур.
У СТОВ «Сосонівка-Агро» на Харківщині вирішили відмовитися від вирощування бобових культур. Причина — нерентабельність.
Компанія «Стодола» (Stodola Organic Farm) презентувала на органічній виставці Biofach у Німеччині нову лінійку органічних функціональних снеків, діпів та напоїв.
Частка виробників крафтової продукції з року в рік становить близько чверті всіх учасників дегустаційного конкурсу Favorite Food&Drinks.
Сіті-ферма «Micro Green Прикарпаття», що в Івано-Франківську, розпочала переробляти мікрогрін на зелений сік — вітграс.
Рік тому аграрне онлайн-видання AgroPortal.ua за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні запустило платформу «Неймовірна крафтова торбина», яка об’єднала абсолютно різних виробників крафтової продукції.
Упередження щодо української агропродукції лише накопичуються, тому україно-польський кордон не буде працювати належним чином для аграрної продукції у 2024 році.