Сирний крафт від Пані Кози

22 липня 2019, 07:38 6110

На Черкащині родина переселенців з Криму виробляє понад два десятки видів крафтових сирів за принципами натурального сироваріння. За тиждень тут переробляють близько 1200 л коров’ячого і до 300 л козиного молока.

Сироварня «Пані Коза» є частиною сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Обиштинові зорі», що в селі Первомайське Черкаського району. Тут утримують понад 80 кіз трьох порід — зааненської, альпійської, ламанча — і варять смачнезні крафтові сири.

Як розповідає господиня сироварні Вікторія Бойправ, візитівкою «Пані Коза» є сир моцарела, який складає 70% від загального обсягу виробництва і продажів. За добу на сироварні можуть виготовити до 30 кг цього виду. Але, окрім моцарели, ще є такі відомі види сирів як рікота, кротен, шевр, халумі, буратта та багато видів, які виготовлені за ексклюзивною рецептурою і названі на честь якоїсь місцевості на Черкащині чи якихось подій.

Продукція наскільки смачна і якісна, що попит значно перевищує пропозицію. Тому в найближчих планах сироварів розширювати виробництво, що потребує облаштування додаткової території для утримання кіз та придбання додаткового обладнання для сироварні.

«N.B.!» Індекс агроефективності областей України 

Детальніше про сироварню читайте скоро в матеріалі #ІндексАПК. Черкаська область.


Джерело фото: AgroPortal.ua