Ранкова кава // ТОП-7 найкориснішої зелені

25 березня 2019, 06:00 2768

Професор Університету Вільяма Паттерсона в Нью-Джерсі Дженніфер Ді Нойя склала список з 47-ми найбільш корисних «природних енергетиків» — фруктів, овочів, зелені. Найбільш корисними виявилися хрестоцвіті й темно-зелені овочі, які не тільки багаті на корисні речовини і вітаміни, але й допомагають захистити організм від раку і захворювань серця.

Ось ТОП-7 овочів і фруктів, які повинні частіше за інших бути у вашому меню.

Всі вони багаті на вітаміни В, С і К, клітковину, кальцій, залізо, рибофлавін і фолієву кислоту, які допомагають захистити організм від раку і серцевих захворювань. При цьому вони містять мінімальну кількість калорій.

Крес-салат

У його листі та стеблах більше 15 незамінних вітамінів і мінералів. У крес-салаті більше заліза, ніж у шпинаті; більше кальцію, ніж у молоці; більше вітаміну C, ніж в апельсинах. У крес-салаті мінімум калорій і безліч антиоксидантів. Він зміцнює кістки, зуби і заважає пошкодженню нейронів у головному мозку. А рівень у ньому вітаміну A, також відомого як ретинол, має колосальне значення для імунної системи.

Пекінська капуста

Вона містить індол-3-карбонову кислоту, яка є потужним антиоксидантом і відповідає за детоксикацію печінки і, як наслідок, вихід токсинів. Регулярне вживання китайської капусти, як і інших хрестоцвітих, затримує біологічні процеси старіння. Крім того, вітамін А у зв'язці з D робить шкіру чистою і здоровою. А поєднання китайської капусти і огірка (сірка + кремній) стимулює ріст волосся і запобігає його втраті. Але для цього їх потрібно їсти мінімум тричі на тиждень.

Мангольд

Зелене листя надзвичайно насичене вітамінами (особливо каротином), цукрами, білками і мінеральними солями. Підвищена концентрація вітаміну К сприяє очищенню крові й забезпечує її нормальне згортання. Високий вміст кальцію в зеленому листі допомагає зміцненню зубів і кісток, а наявність заліза є профілактикою анемії. Мангольд містить клітковину і бузкову кислоту, які нормалізують рівень цукру в крові, тому мангольд показаний діабетикам, а унікальні протиракові властивості є наслідком підвищеного рівня антиоксидантів. Крім того, листя мангольду підсилюють мозкову діяльність, ефективні для нормалізації зору, корисні для серця і судин.

Бурячиння

Той випадок, коли вершки цінніші за корінці. За джерелом заліза серед рослинних продуктів воно поступається тільки бобовим. Додайте до цього бета-каротин (від нього залежить здоров'я очей і, конкретно, сітківки), кальцій і магній — і більше ніколи не станете викидати бадилля, коли готуєте. А ще воно відмінно допомагає стабілізувати нервову систему — візьміть на замітку в стресових ситуаціях.

Шпинат

До складу шпинату входить багато вітамінів (вітаміни С, Е, РР, провітамін А, вітаміни групи В, вітамін H) і мікроелементів (кальцій, фосфор, калій, магній, залізо, селен та ін.). Шпинат — дуже низькокалорійний продукт, тому просто необхідний тим, хто дотримується дієти. Крім того, в шпинаті міститься багато білка і корисної клітковини.

Цикорій

У ньому міститься всього потроху: по 7% від добової норми селену, марганцю, фосфору, калію та інших мінералів. Цикорій здатний позитивно впливати на рівень статевих гормонів.

Салат айсберг

На 20% він складається з білка, за рахунок чого, на сленгу західних дієтологів, отримав прізвисько «горили» серед зелених. Харчові волокна айсберга допомагають відрегулювати травлення і не тільки втратити вагу, але і закріпити приємний результат на вагах в довгостроковій перспективі. Цікаво, що до цього списку енергопродуктів не потрапили шість фруктів і овочів: малина, мандарини, журавлина, часник, цибуля і ожина. Але, незважаючи на це, всі вони містять велику кількість вітамінів і мінералів, хоча і, згідно з дослідженням, не дуже багаті на поживні речовини.


AgroPortal.ua за матеріалами Foodandmood.com.ua