Ранкова кава // Король бобових, або Чому нут завоює світові продовольчі ринки у 2020 році

06 лютого 2020, 07:00 2273

Без сумніву, нут став дуже модним продуктом останніми роками. І якби існувала премія за найбільш популярну та корисну страву, то її неодмінно виграв би хумус. Саме його можна знайти на полицях звичайних супермаркетів і в мішленівських ресторанах, а всі food-блогери та дієтологи світу обов’язково включають хумус до свого раціону.

В 2020 році нут впевнено буде тримати позицію «короля бобових». Крім хумусу в чистому вигляді, на споживачів усього світу чекає ще декілька цікавих харчових позицій із нутом.

Морозиво з нутом

Американський ресторатор Міхе Камден наприкінці 2019 року оголосив про свої плани значно розширити лінійку смаків морозива на нуті Little Chickpea. Наразі в асортименті є нутове морозиво з ароматом полуниці, вишні, ожини, шоколаду, матчі, кави, лимона та апельсина. Морозиво не містить молочних продуктів, сої та глютену.

Молоко із нуту

Ми живемо в епоху горіхового молока, тому було лише питання часу, коли молоко із нуту стане реальністю. Із цього бобового виходить густе та нейтральне на смак молоко. Воно має низку переваг перед іншими видами рослинного молока, а головне — дешевий базовий інгредієнт.

Цей продукт готовий вийти на ринок завдяки ізраїльському стартапу InnovoPro. Саме їхня розробка молока з нуту зібрала майже $5 млн фінансування.

Білок нуту

Ще один ізраїльський стартап ChickP знайшов спосіб, як вивести до 90% чистого білка з насіння нуту. Білок ChickP унікальний своїм нейтральним смаком, що дозволяє використовувати його у приготуванні м'яса чи молокоподібних продуктів. Прогнозується, що дохід даного стартапу сягне $300 млн до 2025 року.

Борошно з нуту

Хоча борошно з нуту зазвичай не знаходить великої прихильності, проте не варто недооцінювати його можливості як замінника борошна універсального призначення, адже воно є безглютеновим і містить багато білка.


AgroPortal.ua за матеріалами Мyjewishlearning.com