Розвінчуємо міфи // Істинна їжа богів — хурма

27 грудня 2018, 06:00 7863

Її солодкі плоди можна часто побачити узимку на полицях магазинів, вона містить цілий набір вітамінів, а антиоксидантів у ній більше, ніж в цитрусових. Так, дійсно, це все про хурму — про плід, який вважають їжею богів. Та попри це навколо помаранчевого фрукта існує безліч міфів, які редакція AgroPortal.ua взялась розвінчати.

Хурма повинна мати однорідний колір

За словами дендролога, адміністратора спільноти «Хурма в Україні» Євгенія Ткачука, різні сорти хурми мають різну текстуру м'якоті.

«Для групи константних сортів (зберігають терпкість до набуття повної стиглості, наприклад сорт Хачія) однорідність текстури є характерною, для варіюючих сортів (у випадку запилення втрачають терпкість до набуття повної стиглості, наприклад сорт Хіакуме) характерною є так звана «шоколадна» м'якоть з коричневими клітинами», — додає він.

Від споживання хурми можна погладшати

Дієтолог-консультант Eat Easy Анастасія Лукаш стверджує, що значний вміст глюкози і фруктози в плодах хурми не підвищує глікемічний індекс крові.

«У невеликій хурмі близько 60 ккал, а рекомендована норма — 150-200 г, на другий сніданок. Хурму можна безпечно їсти, адже від неї неможливо погладшати. Забороняється споживати хурму людям, які мають проблеми з шлунково-кишковим трактом, тому що прийом великої кількості цього плоду може порушити нормальну прохідність шлунка та кишечника», — додає вона. 

Після споживання хурми обов’язково потрібно чистити зуби

«Після вживання в їжу хурми виникає неприємне відчуття в’язкості в роті. Це спричинено тим, що до складу ягоди входить танін — один із різновидів дубильних кислот, яка проявляє себе при зіткненні зі слизовою оболонкою, створюючи відчуття терпкості в роті», — розповідає лікар-стоматолог Володимир Васильчук.

За його словами, для того, щоб позбутися терпкості, не варто чистити зуби, адже це може завдати емалі серйозної шкоди. Після споживання хурми краще полоскати рот содовим розчином.

Якщо хурма м’яка, то значить вона стигла

«М'якість вказує на фізіологічний стан плоду, і аж ніяк не на кількість цукру та поживних речовин. Стиглість плоду можна визначити за насиченим притаманним кольором, а м'якість — показує готовність плоду до споживання», — говорить Євгеній Ткачук.

Хурма є натуральним антидепресантом

«Хурма включає в себе природні антидепресанти, такі як фруктоза та глюкоза. Саме вони сприяють підняттю настрою в людини. Включайте їх в свій раціон в першій половині дня», — рекомендує Анастасія Лукаш.

Хурму потрібно їсти без шкірки

За словами Євгенія Ткачука, жодної причини не споживати плоди зі шкіркою не існує.

«Перед споживанням плоди потрібно обмити, але чистити хурму немає потреби. Єдине, споживачів варто застерегти від надмірного споживання так званої «яблучної» твердої хурми, адже при вживанні більше як 300 г за один раз в шлунку можуть утворитися згустки через великий вміст таніну, а обробка вуглекислим газом лише камуфлює терпкість в смаку», — коментує Євгеній.

Хурма має велику кількість вітамінів

За словами Анастасії Лукаш, хурма чудово підвищує імунітет завдяки великій кількості в ній вітамінів, таких як В, РР, А, С, кальцію, заліза, марганцю, калію, магнію. Хурма є відмінним джерелом потужних антиоксидантів, таких як каротиноїди і флавоноїди. Харчування, багате на ці сполуки, знижує ризик виникнення деяких захворювань, включаючи хвороби серця та діабет. До того ж цей фрукт має високий вміст клітковини, яка знижує рівень «поганого» холестерину.

Включіть у звичне меню цей помаранчевий фрукт, який своїм сонячним кольором і приємним смаком зарядить вас енергією, створить вам гарний настрій, підніме життєвий тонус, зміцнить здоров'я.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua