Спіруліна: як українці вирощують найкориснішу водорість

17 вересня 2020, 06:11 4503

Їжа майбутнього — це одна з багатьох назв, якою останнім часом експерти у сфері здорового харчування характеризують спіруліну. Про чудотворні властивості цього продукту чути все частіше і частіше. Але, на полицях еко-лавок спіруліну можна зустріти у вигляді порошку, або таблеток. Проте, в такому вигляді вона не приносить для організму ніякої користі.

В цьому переконані засновники компанії «Фуд Факторі», яка виготовляє спіруліну під торговою маркою «Spirulinka». Їх спіруліна — заморожена, що дозволяє зберегти всі корисні властивості цієї водорості. Таку продукцію облюбували і за кордоном, а власники планують виготовляти до 12 тонн продукту на місяць.

Водорості, що корисні для здоров'я
 
Спіруліна — одноклітинна бактерія, або ж мікроводорость, яка набрала популярність за останні часи, коли люди поринули в тему здорового харчування. На конгресі ООН в 1974 році вона була визнана кращою їжею для майбутнього людства.

В Україні поширена спіруліна у вигляді порошку, чи таблеток іноземного виробництва. Але у такому вигляді вона втрачає всі корисні властивості, тому засновники компанії «Фуд Факторі» пішли далі і пропонують заморожену спіруліну.

«Іншої такої субстанції у світі не існує. Є багато мікроводоростей, які мають тільки однобоку дію. А спіруліна містить у собі все, щоб засвоїтися людиною на 100%. Це м'ясо, овочі, фрукти та ягоди в одному флаконі. Чомусь, багато хто вважає, що спіруліна — це бад, або суперфуд. Ми ж дотримуємося іншої думки, що це повноцінний продукт, яким можна замінити один прийом їжі», — розповідає Алім Кунах, засновник компанії «Фуд Факторі».

Загалом, спіруліна допомагає підвищити імунітет. Крім цього, має багато корисних властивостей. Водорість містить незамінні амінокислоти. Це єдиний рослинний продукт, білки якого містять весь повний набір амінокислот в необхідних пропорціях, включно з 8 незамінними. Спіруліна містить майже всі види вітамінів, крім двох: вітамін С і D. Це найбагатше джерело вітамінів А, В12, Е і F.

Все, що було на ринку — невідомого виробництва і смерділо болотом
 
«Ще в 2015 році у мене виникла ідея спробувати зробити спіруліну для себе, щоб покращити здоров'я. Продукт, який був в той час на ринку був неякісний — невідоме походження, відсутність протоколу дослідів на наявність небезпечних металів, неприємний смак і жахливий запах, — говорить Кунах. — Я почав експериментувати. Спочатку це відбувалось у мене вдома на підвіконні, я шукав інформацію, підбирав підходяще середовище. Потім поділився ідеєю з Володимиром Іщуком, з яким тоді ми разом проводили експерименти по вирощуванні рослин у закритому просторі.

Так ідея переросла у масштабний проект, до якого потім приєднався Вадим Кірічко. Ми втрьох створили бізнес, але поки ще не розуміли, чи буде попит на такий продукт на ринку».

Вже у 2016 році була заснована компанія «Фуд Факторі» та вже вирощувалася спіруліну під ТМ «Spirulinka».

На дослідження та створення виробництва хлопці витратили близько $100 тис. А виготовляють її поблизу Запоріжжя. 

Технологія вирощування
 
Алім розповідає, що до появи в Україні ТМ «Spirulinka» можна було придбати лише сушену китайську спіруліну. Перед транспортуванням її обробляють спеціальними розчинниками. При висушуванні вона втрачає близько 60% корисних властивостей. Тоді підприємці вирішили робити заморожену спіруліну, яка засвоюється на 100% і може втратити лише 3%.

«Спіруліна росте дуже швидко і регулярно генерує операційний потік. Уже через місяць можна збирати урожай. Ми вирощуємо спіруліну у біореакторах. Це такі спеціальні ємності, де створюється та підтримується спеціальне середовище для водоростей, — ділиться Алім Кунах. — Щоб отримати продукт, який не має болотного запаху та смаку, ми створили спеціальні умови,  подібні до лабораторних.

За консистенцією спіруліна нагадує сметану. Ми її збираємо, фільтруємо потім вимиваємо водою і чисту біомасу у вигляді сметани фасуємо. Кожна спірулінка 0,1 мм, тому коли їх дуже багато, вони стають такої консистенції.

Далі нам треба було придумати, як доставляти заморожений продукт. Ми розробили свої хладоелементи — охолоджувачі, які створені з їстівних матеріалів, які тримають температуру від — 21°С до -5°С. Тобто до нашого клієнта потрапляє заморожена спіруліна у герметичних пакетах. Її не можна розморозити, , а потім знову покласти у морозильну камеру, бо при нагріванні розпадається білок і втрачаються корисні властивості. Її можна залити водою, або соком і так вживати. Важливо,  що ви навіть не відчуєте смаку спіруліни. А можна просто погризти».

Скільки коштує спіруліна?
 
Основні канали продажу продукції — інтернет. «Фуд Факторі» є і в Facebook, Instagram, YouTube, але частіше приймаються замовлення саме через сайт. Є і в спеціалізованих магазинах. Намагались продаватись і в аптеках, але через специфіку продажу і недотримання правил зберігання товару, поки підприємці відмовились. 

Спіруліна продається у певних порціях. Наприклад, 60 порцій на 30 днів прийому коштує 1425 гривень, а спіруліна для всієї сім'ї на 500 порцій — 10 000 гривень.

Поки спіруліна доїде до США, то пропаде
 
Найближчими планами «Фуд Факторі» є налагодження поставок продукції у США. 

«Поки ми не продаємось масово, бо у нас немає технології доставки.  На кордоні часто затримують товари, а без дотримання температурного режиму поставляти спіруліну просто неможливо. Експрес-доставка займає п'ять днів, а нам потрібно — два, — каже Алім. — Нашу спіруліну часто замовляють з Америки чи Еміратів, тому намагаємося знаходити пасажирів, які би взяли нашу посилку і доставили за кордон».

У вересні 2017 року компанія пройшла реєстрацію у FDA (Food and Drug Administration — Американське федеральне управління із нагляду за якістю харчових і лікувальних препаратів). Завдяки цьому можуть поставляти продукцію в Америку. 


AgroPortal.ua за матеріалами Shotam.info