Як я проходив практику у Німеччині

20 ноября 2015, 09:00 4827

AgroPortal.ua начинает публикацию конкурсных работ «Лучшая аграрная практика 2015». Первый участник — студент Национального университета биоресурсов и природопользования Тарас Бевз. Он рассказал о том, как работается и отдыхается в Германии.

Всім привіт! Я проходив практику у ФРН від Німецької Селянської спілки та хотів би детально розповісти про все. Почну свою розповідь з вимог до майбутніх практикантів: знання німецької мови, хоча б початкове, англійська теж підходить, але більшість німецьких сімей знають її на шкільному рівні; розуміння своєї спеціальності, гарний середній бал навчання.

Пройшла співбесіда і я чекав на відповідь. Одразу ж після того, як побачив своє прізвище у списках щасливців, я почав вивчати німецьку, і це мені дуже допомогло на початку спілкування, під час самої практики вивчати було легше. Пропустимо всі ці нудні подробиці, типу отримання закордонного паспорта, хоча і це все пройшло організовано, та перейдемо безпосередньо до відправлення.

Приїхали ми групою з 24 практикантів 28 червня у Берлін. Після екскурсії по Берліну всі дружньо сіли в автобус і відправились у місто Іден. У школі ми провели тиждень навчання по догляду за великою рогатою худобою та свинями. Другий тиждень проходив у школі Дойла у місті Нінбург, де нас навчали працювати безпосередньо із технікою та виконувати різноманітні сільськогосподарські операції, такі як культивація, оранка поля та інші цікаві речі, як GPS контроль, обслуговування та ремонт техніки. Як і у попередній школі, практичне навчання межувалося із читанням лекцій.

Гарні умови проживання в гуртожитку, трьохразове харчування у столовій по типу швецького столу — бери що хочеш. Крім того, безліч цікавих речей для того, щоб зайняти себе у вільний час. В кінці кожного тижня вступних семінарів від кожної школи були видані сертифікати.

Хотів би ще розповісти і про семінари, на яких ми обговорювали проблеми, які можуть з’явитися під час проходження практики і як їх можна швидко уникнути, як поводити себе у Німеччині, місцеві традиції і особливості побуту. Крім того, під час семінарів нам були організовані екскурсії у такі цікаві місця, як автомобільний музей у місті Wolfsburg, дуже гарне місце — Schloss Münster, компанія по виробництву яблучних (і не тільки) соків Van Nahmen, а також завод по виготовленню техніки фірми CLAAS у місті Харзевинкель, що мені особливо сподобалось.

А тепер поговоримо, безпосередньо, про проходження практики у сім’ї фермера. Моя ферма знаходилась у місті Везель, що на Федеральній землі Північний Рейн — Вестфалія. Був поселений у окремій кімнаті з усіма зручностями, триразове харчування. У перший же день мені показали всю територію ферми і я приступив до роботи.

 

У мої обов’язки входив комплекс робіт по догляду за м’ясними породами великої рогатої худоби: коровами, телицями, телятами та биками у стійлах та на вигульних пасовищах, догляд за кіньми та, безпосередньо моя спеціальність — обслуговування, догляд та експлуатація сільськогосподарської техніки. Виконання різноманітних операцій, таких як культивація, посів, оранка та скошування бур’янів на пасовищах.

Робота роботою, але були і такі цікаві миті, як поїздки з фермером на всілякі виставки новітньої сільськогосподарської техніки та Дні поля (Feldtage). Більше всього мені запам’яталось традиційне німецьке свято — Schutzenfest. Німці збираються всім містом, вшановують пам’ять загиблим у війнах, після цього влаштовують масштабні гуляння зі всілякими естафетами, турнірами і, звісно, дуже великою кількістю пива.

 

Після великого банкету практикантів та фермерів, знову ж організованого Німецькою Селянською спілкою, ми всі дружньо сіли у потяг і відправились до Києву.

В цілому хочу сказати, практика мені дуже сподобалась — все цікаво та різноманітно, до того ж ще й щомісячна стипендія у €250.

Ціле море позитивних емоцій та великий багаж знань у всіх сферах сільськогосподарської діяльності, а також бонус від організаторів практики — велика купа літератури!

Тарас Бевз, студент 4 курсу, спеціальність «Інженер-механік», НУБіП