Ідеальний молочний продукт: в Україні почали виробляти молоко А2

20 листопада 2020, 06:53 17720

Виробництво молока А2 в світі щороку зростає, особливо в Австралії, Новій Зеландії, Великобританії та США. В Україні ж цей ринок досить новий, і деякі споживачі з побоюванням ставляться до таких продуктів. Серед вітчизняних фермерів тільки одиниці займаються виробництвом молока А2.

Очікується, що глобальний ринок молока A2 матиме середньорічний темп зростання 14,6% і досягне $13,9700 млн до 2025 року, пише market research future.

Джерело фото: Сумська сироварня OBEREG
Джерело фото: Сумська сироварня O'BEREG

Чому молоко А2?

Білок бета-казеїну A1 потенційно може викликати біль у шлунку та інші шлунково-кишкові проблеми. Це призвело до збільшення попиту на молоко А2. Зростаючий попит на цей продукт спонукав виробників дитячого харчування включати його в свої продукти замість звичайного молока. Наприклад, у лютому 2018 року Nestle S.A. запустила в Китаї дитячу суміш Illuma Two Stage 3, що містить білок бета-казеїн A2.

На Азійсько-Тихоокеанський регіон припадала найбільша частка ринку — 40,88% у 2017 році, і, за прогнозами, регіональний ринок буде реєструвати істотний середньорічний темп зростання протягом прогнозованого періоду. За споживанням лідирують Австралія та Нова Зеландія.

Проте, згідно з прогнозами, індійський ринок молока А2 продемонструє найвищі темпи зростання в 15,3% протягом прогнозного періоду з 2018 по 2025 рік.

За оцінками, до 2025 року ринок молока А2 Північної Америки перевищить $4,7596 млн. Більш того, учасники ринку зосереджуються на розширенні своєї присутності в США через такі роздрібні мережі, як Walmart, Kroger і Costco.

Породи корів, які дають молоко А2

Щодо виробництва, очікується, що сегмент голштинської породи корів очолить світовий ринок виробництва молока А2 і покаже найвищий середньорічний темп зростання до $3,9486 млн до кінця 2025 року. Корови цієї породи мають найвищий надій молока в світі. Сегмент породи джерсі також займає значну частку світового ринку молока А2.

Молоко А2 в Україні

В Україні надзвичайно низький відсоток фермерських господарств, які виробляють молоко А2.

«Провели генотипування корів уже багато ферм Сумської, Чернігівської, Київської, Вінницької області, але виробляють молоко А2 лише два підприємства в Сумах», — розповідає професор, завідувач відділу Інституту фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України Віктор Досенко. — Виробляти це молоко так само важко, як і будь-яке інше. Після генотипування потрібно налагодити відбір молока у А2/А2 корів у окрему тару».

За його словами, безлактозне молоко А2 — це майже ідеальний молочний продукт, оскільки прибирає одразу два негативних фактори, що впливають на здоров’я людини, — і лактозу, і А1-казеїн. Особливо його потрібно рекомендувати дітям із лактозною непереносимістю, адже за комбінації лактози та бета-казоморфіну в кишечнику складається найбільш загрозлива ситуація.

«Було б дуже добре отримати державну підтримку, оскільки Україна має зараз унікальний шанс стати головним постачальником молока А2 на європейський ринок. А головну проблему бачу в низькому рівні шкільної освіти — значна кількість людей просто вимикаються, коли чують слово «генотипування», «амінокислота» чи «гомозигота», — пояснює Віктор Досенко.

Перші виробники молока А2 в Україні

«Ми випускаємо обладнання для переробки молочної продукції фермерськими господарствами. Загалом 4 роки тому ми вирішили побудувати власний цех переробки для твердих сирів. Цей цех використовуємо як навчальний, де ми показуємо своє обладнання, а також він працює в основному циклі переробки. Головний наш напрямок — тверді сири тривалих строків витримки, ще є частка м’яких сирів та цільномолочної продукції», — розповідає власник Сумської сироварні O’BEREG Володимир Опришко.

За його словами, сироварня тісно співпрацює із кафедрою переробки молока Сумського аграрного університету. Співпраця стосується питань рецептури, сертифікації та підготовки професійних кадрів.

На сироварні O’BEREG виробництвом молока А2 зайнялись лише 3 місяці тому.

«Ми взяли групу лебединських корів, зробили їх генотипування. Визначили, хто з них А1, А2 та змішаний тип А1А2. Після цього відокремили групу корів А2, з якими тепер йде окрема робота, — зазначає Володимир Опришко, — Таким чином ми виробляємо як звичайне молоко А2 та м’які сири з нього, так і безлактозне молоко А2. Фактично ми перші в Україні, хто в промисловому масштабі став виробляти молоко А2 та безлактозне молоко А2».

Співвідношення попиту та пропозиції

Водночас із тим, в Україні попит на молоко А2 та безлактозне молоко А2 не надто високий.

«Попит є, але в чергу ніхто не стає. Цей ринок доволі складний. Справа в тому, що люди, які не п’ють молоко А1 або мають непереносимість лактози, просто перестають вживати молоко взагалі замість того, аби змінити його тип. Проблема в тому, що в багатьох людей просто відсутня культура споживання молока. Однак є споживачі, які люблять молоко, але з якихось причин не можуть пити звичайне або ж просто шукають корисні та здорові продукти. Тому молоко А2 та безлактозне молоко А2 розраховане саме на них», — говорить Володимир Опришко.

За його словами, 1 л молока А2, як лактозного, так і безлактозного, з жирністю 2,5%, вмістом білка 3,2% виробництва O’BEREG коштує 35 грн, йогурти з молока А2 — 55 грн/л, сир Адигейський — 160 грн/кг.


 Для довідки: Сумська сироварня O'BEREG виготовляє молоді та витримані сири кількох світових груп: голландської, англійської, швейцарської та італійської. Серед них Гауда, Маасдам, Чеддер, Ланкашир, Рікотта, Айріш Блю, Брі, Брюност, Халумі та ін. В асортименті товарів також солодке і солоне вершкове масло, сир, сметана, йогурт, сирні цукерки. Продукція ТМ O'BEREG виготовляється з цільного фермерського молока екстра класу.


Анастасія Кирієнко, AgroPortal.ua