logo

Клуб агроэффективности

Silage Workshop: определены все составляющие высококачественного силоса

Silage Workshop: определены все составляющие высококачественного силоса

Клуб агроэффективности 05 августа 2021. 06:04 2850

LNZ Group в партнерстве с компаниями, которые специализируются на самых инновационных решениях в кормопроизводстве, в рамках Silage Workshop предоставит максимально исчерпывающую информацию о технологиях выращивания и заготовки качественного силоса для эффективного животноводства.

* Текст подається мовою оригіналу

Правильні гібриди збільшують надої та зменшують собівартість молока

Досвідчені тваринники знають, що важливість підбору правильних гібридів для отримання якісного силосу важко переоцінити, адже правильно підібрані гібриди збільшують надої та зменшують собівартість молока. До речі, у собівартості молока силос займає близько 10%.

За словами менеджера з розвитку агротехнологій в центральному регіоні LNZ Group Леоніда Чорного, важливо правильно підібрати силосні гібриди і чітко витримувати технологічну карту, що на виході забезпечить якісний корм та підвищить показники рентабельності в тваринництві.  

В рамках Silage Workshop на полях господарства «Острійківське» продемонстрована лінійка силосних гібридів кукурудзи UNIVERSEED північноамериканської селекції: S2610/EXPG600 (ФАО 260), S3825 (ФАО 380), S3909 (ФАО 390), S4210 (ФАО 420) та S4211/EXPG607 (ФАО 440).

Кращі техніко-технологічні рішення для заготівлі високоякісного силосу

Леонід Чорний відзначає, що важливою ланкою в загальному технологічному ланцюгу заготівлі кормів є використання спеціалізованої техніки, завдяки якій найкращі гібриди кукурудзи стають високоякісною сировиною майбутнього корму.

Під час Silage Workshop відбудеться заготівля кукурудзяного силосу технікою CLAAS — силосозбиральним комбайном JAGUAR.

«Часто можна почути фразу «збирання силосу», але по суті силос не збирають, а готують! І найкраще це робить довершений в технічному і технологічному плані комбайн JAGUAR виробництва CLAAS. Це найкраща техніка для заготівлі силосу, перш за все, завдяки тим технологіям та технічним рішенням, які впроваджені в конструкції комбайна та які ґрунтуються на останніх досягненнях науковців-дослідників і практичному досвіді провідних тваринників світу», — відзначає директор з розвитку продажів компанії «КОНКОРД» Іван Паламар.

За його словами, завдяки широкому набору навісного обладнання комбайна відбувається якісне зрізування, чисте підбирання рослинної маси та якісне подрібнення. До речі, JAGUAR оснащений процесором MULTI CROP CRACKER (MCC), що передбачає можливість обробки подрібненої рослинної маси з різною інтенсивністю залежно від типу вальців.

«Інтенсивне розщеплення рослинної маси з допомогою MCC SHREDLAGE дозволяє значно збільшити її поверхню, що суттєво покращує бактеріальну ферментацію при силосуванні та під час перетравлення в рубці корови. Підвищується структурна дія кукурудзяного силосу та покращується перетравлення наявного в ньому крохмалю», — розповідає Іван Паламар.

Він додає, що комбайн для силосування JAGUAR 990 потужністю 925 к.с. демонструє продуктивність до 380 т/год та витрату пального 0, 41 л/т, що робить його найпопулярнішим серед усіх кормозаготівельних комбайнів та загальновизнаним лідером світового ринку.

Іван Паламар наголошує, що важливо правильно сформувати парк техніки з урахуванням її продуктивності, технічної й технологічної надійності, аби весь процес заготівлі силосу пройшов вдало.

В рамках Silage Workshop компанія «КОНКОРД» демонструє силосний комбайн JAGUAR 960, трактор AXION 930 з причепом FLIEGL GIGANT ASW 381, трактори CLAAS AXION 950, XERION 4000, плуг LEMKEN DIAMANT 16 7+1, дискову борону AMAZONE CATROS XL 6002). На розрівнюванні та трамбуванні маси в траншеї буде представлений трактор CLAAS XERION 5000, який забезпечує ідеальний трамбувальний ефект, маючи значну вагу та помірну площу контакту коліс із подрібненою масою.

Правильний раціон: силос для отримання максимальної продуктивності

«Оскільки Lallemand розробляє і виробляє високоякісні дріжджові та бактеріальні продукти, включаючи пробіотики, інокулянти для заготівлі кормів та продукти переробки дріжджів, вважаємо, що Silage Workshop є дієвим майданчиком, щоб поділитися з українськими сільгоспвиробниками найновішими розробками в цій сфері. Адже пропоновані інноваційні рішення для заготівлі кормів позитивно впливають на харчування і здоров’я тварин, забезпечуючи їхню продуктивність», — розповідає технічний спеціаліст компанії Lallemand Animal Nutrition Сергій Косяненко.

За його словами, в Україні представлені закваски-консерванти для силосу компанії Lallemand Animal Nutrition, а також продукти для покращення травлення і отримання більшої кількості енергії від вирощеного урожаю. Він додає, що в Lallemand багато уваги приділяють саме розробці продуктів для силосування і контролю процесів силосування у своєму дослідному центрі на базі унівеситету Майнор у США, адже силос — це основний грубий корм, а грубі корми — життєво необхідні інгредієнти для корови.

«Якісний силос і збалансований раціон забезпечує тварин здоров’ям, а якщо корова здорова — буде продуктивність. Тож чим якісніший силос, тим вища продуктивність. Наприклад, різницю в якості силосу можна спостерігати у випадках, коли в господарстві силос починають брати з нової силосної ями. Якщо він неналежної якості, це відразу відобразиться на продуктивності корів, знизяться або підвищаться надої», — розповідає Сергій Косяненко.

Він додає, що минулого року врожай силосної кукурудзи був не надто хороший, і силос містив малу кількість крохмалю, що вплинуло на продуктивність корів. При складанні раціону для отримання максимальної ефективності бажано мати силос зі значною кількістю крохмалю. Тому що силос розглядається як два компоненти — високоякісний крохмаль і трава середньої якості.

За словами Сергія Косяненка, також на якість силосу впливає фаза його збирання.

«Якщо навіть із одного поля брати силос, то суха речовина до 34% має хорошу перетравність клітковини, якщо взяти вищий показник — до 45%, перетравність клітковини знижується. Але сухий силос містить 50-55% сухої речовини, як не дивно, клітковина має дуже гарну перетравність сухої речовини, але при цьому перетравність крохмалю знижується, і енергетична цінність його для корови зменшується. Тому, з точки зору поживності (максимум енергії з кілограму сухої речовини) ідеально мати силос із сухою речовиною 33-36%», — вважає експерт.

Але це лише частина справи, адже далі збереження якості того, що вирощено та отримано з поля, залежить від правильного силосування та закладки в яму.

«Основна задача при закладці силосу — видалити кисень з ями. Цьому потрібно приділити увагу, правильно здійснити закладку, щоб отримати якісний силос. Для збереження якості використовують закваски, які бувають двох типів — для закваски та для збереження при відкритті силосної ями. Також застосовуються інокулянти з додатковими ферментами, які допомагають і пришвидшують перетравлення клітковини. При використанні цих препаратів втрати при зберіганні силосу знижуються вдвічі за рахунок знищення патогенної флори. Закваски забезпечують зберігання поживності силосу. Тобто ми можемо зберегти і кількість, і якість корму», — зазначає Сергій Косяненко.

Інноваційність молочних ферм шлях до ефективності

У ТОВ «Острійківське» знаходиться «розумна ферма», яка працює за інноваційними технологіями, що дозволяє мінімізувати людський фактор при різних технологічних процесах. Всі учасники заходу зможуть побачити ферму в роботі та ознайомитися з останніми інноваціями. Наприклад, буде продемонстрована ізраїльська система виявлення корів у охоті та відслідковування захворюваності тварин на ранній стадії.

«Також ми хочемо показати німецького робота для випоювання телят Alma Pro. Завдяки тому, що на кожне теля молочного періоду одягається чіп, воно отримує необхідну кількість молока, а якщо система виявляє хворих телят, то одразу їх можна лікувати: теля пішло пити молоко і отримує порцію медикаментів», — розповідає представник компанії CHUB Agroconcept Олег Чуб.

У роботі можна побачити австрійського робота-підгортача, який завдяки тому, що підгортає корми цілодобово, дає змогу отримувати 2-3 літри молока додатково.

«У літню спеку корови охочіше їдять корм вночі, коли людей немає на фермі, а от робот може підгортати їм корм і в таку пору доби», — зазначає Олег Чуб.

Крім того, буде продемонстровано ківш із рухомою фрезою від французької фірми Emily, завдяки якому здійснюється правильний відбір корму, не порушується його щільність, корм краще зберігається і зберігає поживні цінності.

«CHUB Agroconcept — це інноваційна компанія, що запроваджує концепцію розумної молочної ферми в Україні. Ми обрали найкращі світові новинки міні-роботизації та автоматизації та ексклюзивно постачаємо їх українським виробникам молока. Це продукція від кращих німецьких, австрійських, французьких та ізраїльських виробників, яка мінімізує людський фактор та міні-роботизує роботу молочної ферми», — стверджує Олег Чуб.

N.B. UNIVERSEED: силосные гибриды для прибыльного животноводства

Silage Workshop відбудеться на базі ТОВ «Острійківське» (Київська обл., Білоцерківський р-н, с. Острійки). Дата проведення: 13 серпня.

Зареєструйтесь для участі в Silage Workshop або ж зверніться до представника LNZ Group у своєму регіоні.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua


Ключевые новости аграрного рынка в Telegram

Новости

Показать все

Блоги