Де вирощують горох і чому на нього росте попит. Які в Україні з ним проблеми?

19 лютого 2020, 06:42 12944

Згідно прогнозів Mordor Intelligence, світове виробництво гороху в 2019-2024 роках у середньому зросте на 5,9%. Ця культура підходить для вирощування в регіонах із прохолодним кліматом, таких як Північна Америка та Європа. Сухий горох посідає 4 місце в світі за обсягами виробництва серед бобових культур.

У світовому виробництві сорти гороху з жовтим забарвленням насіння домінують над зеленими. Білкові ізоляти з насіння сортів як із жовтим, так і зеленим забарвленням широко використовуються у харчовій промисловості. Їх додають до вегетаріанських страв, енергетичних снеків та молочних продуктів.

Тенденція до збільшення населення у світі стимулює ріст попиту на сухий горох.

Щорічно у світі вирощується більше 25 млн т овочевого гороху та 16,2 млн т — сухого. Китай — лідер світового виробництва овочевого, а Канада — сухого гороху. Україна ж посідає 32 та 4 місця відповідно. Наша країна не імпортує сухий горох, адже самостійно може задовольнити внутрішній попит. Щорічно Україна збирає близько 600 тис. т. Основними експортними ринками для українського гороху є Іспанія, Туреччина та Ємен.

Хто в світі виробляє найбільше гороху

Горох, залежно від того, в якому вигляді він представлений на ринку, можна розділити на овочевий (зелений) та сухий. Як повідомляє база даних factfish, останні 30 років у світі спостерігається щорічне збільшення обсягів виробництва зеленого гороху. Так, якщо ще у 60-хроках ХХ ст. світовий врожай складав менше 5 млн т, то зараз це вже більше 20 млн т. А виробництво сухого гороху фактично увесь час динамічно варіювало від 7 до 16 млн т.

Джерело фото: factfish.com.
Джерело фото: factfish.com
Світове виробництво сухого та овочевого гороху в динаміці

Лідером світового виробництва овочевого гороху залишається Китай. Загалом він вирощує близько 60,8% від світового обсягу. Франція та Росія — одні з найбільших експортерів зеленого гороху до країн ЄС.

Як повідомляє СВІ, Європа закуповує близько 30 тис. т овочевого гороху. Головними імпортерами є Великобританія, Нідерланди та Німеччина.

Якщо говорити про сухий горох, то перша 10-ка найбільших світових виробників виглядає трохи інакше.

Згідно світового прогнозу Mordor Intelligence, у найближчі кілька років ринок гороху буде активно розвиватись у країнах Південної Америки, Європи та Росії. Стабільним він залишиться у країнах Азії та в Австралії. Натомість очікується незначний розвиток ринку Північної Америки та країн Африки.

Джерело фото: mordorintelligence.com.
Джерело фото: mordorintelligence.com  
Прогноз розвитку світового ринку гороху на 2019-2024 роки 

Що в Україні з виробництвом

На світовому ринку гороху Україна посідає чинне місце. Так, це 32 позиція з виробництва овочевого гороху і 4 — сухого. На внутрішньому ринку горох — досить популярна бобова культура.

«Горох є лідером серед бобових (сою не враховуємо). Так, у 2019 році площі під культурою становили лише 253 тис. га. Це менше, ніж у 2018 році — 431 тис. га. Вирощують в Україні також нут, сочевицю, квасолю. Площі під цими культурами невеликі, але є позитивна динаміка. Так, наприклад, площі під квасолею у 2019 році, у порівнянні з 2018-м, збільшились до 42 тис. га», — розповідає канд. с.-г. наук, провідний науковий співробітник лабораторії селекції зернобобових культур Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва Антоніна Василенко.

В Україні існують певні проблеми, пов’язані з виробництвом сухого гороху. 

«Проблеми не з виробництвом, а, скоріше, при виробництві, — говорить Антоніна Василенко. — Культура гороху в деяких господарствах не є пріоритетною, і тому дуже часто при її вирощуванні не приділяють уваги саме технології. Сюди належить підготовка ґрунту з осені, нехтування правилами сівозміни, строками внесення інсектицидів і гербіцидів і урахуванням їхньої післядії, при збиранні не регулюються оберти барабану в комбайнах. І тому на виході сорти не розкривають свій потенціал, а виробник має розчарування».
 
За словами фахівця, вирішення саме цих проблем досить просте — варто дотримуватись технології вирощування культури та висівати якісний посівний матеріал.
 
В України є всі можливості для нарощування обсягів виробництва гороху. Ця культура не є стійкою до посушливих умов вирощування. Однак її вирощують і у відносно посушливих умовах, завдяки доволі глибокій добре розвиненій кореневій системі. В Україні найбільші посівні площі під горох зосереджені у трьох областях — Запорізькій, Одеській та Харківській.
 
Як говорить Антоніна Василенко, за даними Держстатуправління, у 2019 році обсяг вітчизняного врожаю склав 560-580 тис. т. Це менше, ніж у 2018-му, коли загальне виробництво становило близько 780 тис. т. І рекордним залишається 2017 рік, коли було зібрано близько 1,1 млн т.

Джерело фото: factfish.com.
Джерело фото: factfish.com  
Динаміка виробництва гороху в Україні (період 1992-2017 рр.)

Поки що Україна не імпортує сухий горох. Потреби внутрішнього ринку цілком задовольняються вітчизняними виробниками. В свою чергу, щорічні обсяги виробництва дозволяють Україні його експортувати.

Фактично весь вироблений вітчизняний горох іде на експорт.

«Необхідно відмітити, що частка України в світовому виробництві гороху, за даними «УкрАгроКонсалт», у 2018 році становила 6%, але, на жаль, у 2019 році зменшилась до 4%. Частка Євросоюзу в експортних поставках українського гороху досягла значущих 64%, замінивши ринки Індії, Туреччини та Пакистану. Окрім країн Євросоюзу, зріс експортний ринок Таїланду та Непалу. За прогнозом аналітиків, експорт гороху з України зменшиться до мінімального за останні 4 маркетингові роки. За 3 місяці цього сезону вже експортовано понад 201,2 тис. т гороху, що на 22% більше, ніж у аналогічний період 2018/19 МР. Однак це на 35% менше, ніж у 2017/18 МР», — зазначає фахівець.   

Джерело фото: apk-inform.com.
Джерело фото: apk-inform.com
 Головні імпортери українського гороху

За інформацією APK INFORM, Південна Азія тривалий час була лідером за імпортом українського гороху. Останніми роками ЄС перемістився з третьої позиції імпортера на першу, зі зростанням в 30 тис. т у 2016/17 МР. Головним чином це відбулось за рахунок Іспанії та Польші. Упродовж останніх двох сезонів регіон Ближнього Сходу утримував другу позицію, але за перші 3 місяці 2018/19 МР він дещо скоротив імпорт. На сьогоднішній день Іспанія вже збільшила закупку українського гороху майже в 2 рази, а Ємен — в 1,5 рази у порівнянні з обсягами за весь 2017/18 МР. Туреччина може значно скоротити імпорт українського гороху та переорієнтуватись на імпорт пшениці та борошна. Ринок Пакистану виглядає достатньоперспективним і активним, але має досить обмежені можливості.

Таким чином, якщо враховувати світовий попит і тенденції споживання, проводити постійний моніторинг потреб ринку і переробників з одного боку, з іншого — запропонувати якісний вітчизняний продукт, який відповідає вимогам світового ринку, то в України є всі шанси стати провідним світовим виробником не лише сухого, але й овочевого гороху.


Анастасія Кирієнко, AgroPortal.ua