logo

Идеи для бизнеса

Пять дней на сбор, шесть часов на консервацию: что нужно знать о бизнесе на сахарной кукурузе Источник фото: Пан Садовник

Пять дней на сбор, шесть часов на консервацию: что нужно знать о бизнесе на сахарной кукурузе

Идеи для бизнеса 19 июля 2021. 06:12 4369

Сезон свежей сахарной кукурузы длится 1,5-2 месяца. Сорванный початок теряет кондицию уже через несколько часов. Чтобы продлить срок службы до года, кукурузу стерилизуют в вакуумной упаковке. Такое производство в Украине запустили в прошлом году, а в этом году откроется еще одна линия консервов из кукурузы в початках.

* Текст подається мовою оригіналу

«Ринок добре сприйняв цукрову кукурудзу у вакуумній упаковці. Українська кукурудза смачніша порівняно з іспанською, індійською, тайською. Тому цей напрямок будемо розвивати і надалі», — ділиться з AgroPortal.ua власник виробництва «Садкорн» (ТМ «Пан Садовник») Степан Садовник.

Потужність виробництва — 25-30 тис. качанів за зміну. Минулого року ТМ зайшла в супермаркети Києва, Харкова, Одеси, зробили декілька експортних відвантажень до Молдови та Нідерландів. У Європі солодку кукурудзу прийнято споживати на барбекю, тому вона гарно продається, коли погода сприяє проведенню пікніків, а не лише в літній період.

В лютому вся продукція «Садкорну» вже була реалізована, тому цього сезону обсяги виробництва планують збільшувати, додатково закуповуючи сировину у сторонніх фермерів.

Власна сировинна база підприємства «Пан Садовник» розташована на Одещині, цього року висіяли 130 га, уся кукурудза на крапельному зрошенні.

«Сіємо приблизно 60 тис. насінин на гектар, плануючи зібрати 30-35 тис. кондиційних качанів. Тобто на одній рослині, як правило, один повноцінний качан. Два виростає тоді, коли спостерігається надлишок простору, живлення», — пояснює виробник.

«Пан Садовник» вибирає сорти іноземної селекції: Syngenta, Lurk Seeds та Seminis. Цього року були закладені дослідні ділянки з українським насінням ВНІС. «Якщо будуть хороші показники, будемо використовувати і українське насіння», — обіцяє Степан Миколайович.

У зв’язку з погодними умовами старт сезону кукурудзи цього року буде пізніше. Якщо раніше збір починали вже 7-10 липня, то цього року з 12-14 липня

Конкуренції немає

«Ринок солодкої кукурудзи, а тим більше консервованої, настільки незаповнений, що про конкуренцію говорити не доводиться», — вважає директор підприємства з переробки кукурудзи ТОВ «Ситний двір» Павло Майструк.

На підприємстві незабаром працюватиме така ж лінія, як і в ТМ «Пан Садовник». Обладнання придбали в Туреччині, протягом місяця планують завершити монтаж. Бар’єрну плівку закуповуватимуть у Німеччині.

Щоб мати сировину, цього року почали вирощувати кукурудзу в Одеській області на зрошенні та в Хмельницькій області на богарі. Якщо вологи буде мало, можливо, сировини бракуватиме, тож планують і прийом кукурудзи у фермерів. Закуповуватимуть кукурудзу виключно першого сорту, довжиною качана 15 см, діаметром 5,5 см.

«Консерви будуть у прозорій упаковці, тому дуже важливий привабливий зовнішній вигляд кукурудзи. Вона має гарно виглядати на качані. Тож не всі сорти підходять», — наголошує директор.

Закупівельні ціни будуть відомі у серпні, коли почнеться сезон. Розрахункова потужність при роботі в одну зміну — 30 тис. качанів за зміну. За потреби перейдуть на двозмінну роботу.

Суперсолодкі сорти мають високий вміст цукрів (близько 20%), тому дуже швидко псуються. «Якщо ми за шість годин не дамо кукурудзі ради від моменту збору до стерилізації, вона почне грітися і киснути. Зернята молочно-воскової стиглості легко мнуться, і на сонці до кінця дня кукурудза перетворюється на гній», — розповідає Павло Майструк.

Не варто вирощувати більше, ніж дозволяють потужності з переробки чи реалізації. Сорти потрібно розподілити так, щоб кожен день підростала свіжа кукурудза. При досягненні стиглості вона зберігає свої властивості лише п’ять днів, далі стає грубою та втрачає смак

Коливання цін досягає 500%

Мало яка культура має таке сильне коливання ціни, що досягає 500%. «Культура гонорова, з іншого боку, можна дуже попасти», — коментують фермери. Виростити цукрову кукурудзу важко, в період цвітіння вона потребує 60 т води на 1 га. Це вибаглива культура з купою шкідників.

Прогнозувати ціни на нинішній сезон поки що складно, говорить Степан Садовник.

«В одеському регіоні найбільше кукурудзи споживають туристи. В пік сезону ціни на кукурудзу для кінцевого споживача будуть від 4 до 6 грн», — коментує він.

Фермер з міста Виноградово Закарпатської області Еміліян Товт планує реалізувати кукурудзу на гуртовому ринку. Вирощує її перший рік, на одному гектарі з крапельним поливом: «Перед цим чотири роки вирощував суницю, термін експлуатації плантації, як і термін оренди, добігав кінця, тож вирішив спробувати нову культуру», — пояснює аграрій.

Вибрав сорти з різним терміном дозрівання: турецький Карамелло (May Seeds) Форвард, Добриня та гібрид 1707 від Lark Seeds, але по останньому були гірші сходи, хоча висівали в один термін. Першого врожаю фермер чекає в кінці липня.

Собівартість вирощування качана солодкої кукурудзи складає 2,5-3 грн. Витрати на гектар, враховуючи насіння, технологію, посів, 60 тис. грн

На даний момент витрати на 1 га склали близько 60 тис. грн, було посіяно 50 тис. насінин, але попереду ще будуть витрати — обробки пестицидами, живлення, ручний збір.

«Проблем з робочою силою в регіоні немає. Взагалі працювати з кукурудзою легше, ніж з ягодами, проте бракує техніки — мінітрактор зменшив би обсяг ручної праці, і собівартість також була б нижчою», — підсумовує Еміліян Товт.

Фермер з Вінниччини Віктор Смішний вирощує кукурудзу три роки на площі 2,5 га. Пробував різні іноземні сорти — Мегатон F1 (Harris Moran), Добриня, Форвард, Лендмарк. Без поливу добре себе показали сорти компанії Hazera. В середньому рослини дають по одному качану. Вітчизняні сорти аграрій не радить використовувати взагалі.

В порівнянні з зерновою кукурудзою цукрова потребує більше ручної роботи

«Прополку робимо ручну, бо гербіцид впливає на розвиток качана. З гербіцидом качан менший, пізніше дозріває, а кожен день відтермінування дозрівання — це мінус ціна», — коментує виробник.

На його переконання, солодка кукурудза — проєкт для великих або дуже малих виробників. З площі 70-100 га можна збирати урожай комбайном і запускати лінію з переробки. Якщо площі зовсім малі, можна продавати кукурудзу через власних реалізаторів на ринку. «Великий обсяг самотужки не продаси, тож в день реалізую гуртовим покупцям 1-1,5 тисячі качанів. Вони її продають не менше 7-8 грн в роздріб», — додає він.


Валентина Оврас, AgroPortal.ua


Ключевые новости аграрного рынка в Telegram

Новости

Показать все

Блоги