Через подорожчання природного газу у вересні-жовтні цього року собівартість цукру у виробників зросла щонайменше на 40% у порівнянні з 2020-м, розповідає AgroPortal.ua т.в.о голови правління НАЦУ «Укрцукор» Назар Михайловин.
«Для цукрових заводів цього року виробничий сезон надзвичайно складний, а особливо через непрогнозовану ситуацію на ринку природного газу», — ділиться експерт.
Виробництво цукру з цукрових буряків — сезонне. Воно триває в основному 3-4 місяці (вересень-грудень). На цей час заводам необхідно закупити щонайменше 300 млн куб. м природного газу.
«Проте різке зростання цін на ринку природного газу (у червні цього року ціна складала 11 тис. грн за 1000 куб. м, а нині в окремих регіонах — 35 тис. грн) призведе до збільшення собівартості та оптово-відпускних цін на цукор у його виробників», — вважає Назар Михайловин.
Для закупівлі природного газу через відсутність обігових коштів цукрові заводи змушені продавати цукор нижче собівартості, зазнаючи при цьому значних збитків.
«Цьогоріч ситуація на полях із цукровими буряками у порівнянні з минулим роком покращилась, проте через затяжні дощі у серпні знизилась цукристість», — зазначають в «Укрцукор».
Переробка сировини стартувала раніше — 21 серпня, тоді як у 2020 р. — лише 5 вересня.
Деякі особливості сезону відзначають і самі виробники, але сходяться на тому, що загалом їх небагато.
«Хіба що погодні умови — температура набагато нижча, ніж минулого року», — ділиться головний інженер із цукровиробництва «Сігнет-Центр» Андрій Осипенко.
Обсяги виробництва в 2021 р. у порівнянні з минулим роком «Сігнет-Центр» очікує практично на попередньому рівні. Незначне зростання можливе за рахунок вищої цукристості буряків.
Андрій Осипенко додає, що другий сезон цукровий завод компанії працює без буртовкладальних машин — із 2-3-денним запасом буряків. Це дозволяє зменшити втрати цукру при зберіганні.
«Астарта» також акцентує на більш ранньому терміні пуску заводів. «У 2020 р., як і у 2021-му, працювали п’ять заводів компанії. Але, наприклад, станом на 10 жовтня 2020 р. сировину переробляли 3 цукрові заводи, тоді як у 2021 р. на цю дату працювали вже 4, а з 12 жовтня розпочав приймання сировини і 5-й цукровий завод, відповідно, перероблена значно більша кількість сировини», — повідомляють у компанії.
Андрій Осипенко акцентує, що виробництво цукру є найбільш енергоємним із усіх галузей харчової промисловості.
Для деяких цукрових заводів поточна ціна природного газу вже є критичною. Якщо вона зберігатиметься і надалі, багато з них будуть змушені переходити на альтернативні енергоносії — мазут, вугілля тощо
Поки що, вважає Осипенко, про ціну на цукор говорити складно: все залежить від об’ємів його виробництва в Україні та світі в цілому.
«Також невідомо, якою буде ціна природного газу через місяць. Про те, що ціни будуть рости, можна говорити впевнено», — додає він.
У компанії «Астарта» говорять, що завдяки проведенню організаційно-технічних заходів у 2021 р. їм вдалося зменшити витрати газу на переробку 1 т буряків у середньому на 6% у порівнянні з попереднім роком.
«Загалом же зараз ціна на природний газ доволі волатильна. Станом на 6 жовтня ринок зафіксував її історичний максимум — 42,5 тис. грн за 1000 куб. м. А, наприклад, станом на 11 жовтня ціна на цей енергоносій становила вже 35,5 тис. грн. Тож є сподівання, що ціни на природний газ стабілізуються», — додає цукровиробник.
В основному цукрові заводи «Астарти» теж працюють на природному газі. Втім Глобинський цукровий завод працює на біогазі, виробленому на біоенергетичному комплексі компанії.
Тим часом представники бізнес-асоціацій уже направили кілька звернень до влади, у яких закликають урядовців спільно шукати можливості для зниження непомірних цін на природний газ.
В одному з них бізнес-спільнота просить урядовців передбачити в держбюджеті-2022 дотації для виробників цукру в обсязі 150 грн/т.
Сума розраховуватиметься пропорційно обсягу проданої сировини, йдеться у зверненні.
«Сподіваємося на позитивне вирішення проблеми, оскільки неврегульованість цього питання призведе до значних втрат цукрових буряків та подальшої кризи у вітчизняній бурякоцукровій галузі», — підсумував Назар Михайловин.
Ірина Кравченко, AgroPortal.ua