Закупівельні ціни на свинину підскочили на 6%

06 квітня 2021, 12:46 2400

Позитивна цінова динаміка спостерігається на ринку свиней забійних кондицій другий тиждень поспіль.

Про це йдеться у повідомленні Асоціації свинарів України. 

Так, якщо минулого тижня ціни на свинину в закупівлі підвищилися на 2,6% після чотирьох тижнів падіння, то квітень розпочався з 6% укріплення котирувань. 

За результатами щотижневого моніторингу закупівельних цін на свиней забійних кондицій, який здійснює асоціація, у кінці березня товарне поголів'я переважно закуповували по 38,5-41,5 грн/кг. При цьому середньоринкова позначка піднялася на 2,6% порівняно з початком третьої декади березня — до 40,7 грн/кг. Однак перші торги квітня завершилися впевненішим відновленням цін: більшість товарних партій «розписали» по 43-44 грн/кг, а середня зупинилася на рівні 43,3 грн/кг, підвищившись на 6% проти попереднього тижня.

Зазначається, що за підсумками першого кварталу 2021 р. ціни на свиней забійних кондицій на 5,9% нижче за аналогічний період минулого року: середня закупівельна ціна на живець у січні-березні склала 41,6 грн/кг проти 44,2 грн/кг рік тому. 

«Звичайно, на розбіжність показників мало вплив набуття чинності зниженої ставки ПДВ, оскільки це один із чинників, який спричинив послаблення цін на свинину протягом березня. Проте навіть за збереження 20% ставки ПДВ середня ціна закупівлі у першому кварталі, найвірогідніше, поступалася б минулорічній на 4%», — додають аналітики АСУ.